Külföldi magyar lelkipásztorok a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén

Külhoni – 2019. november 18., hétfő | 14:04

A Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) november 14-én tartotta IX. ülését Budapesten. A tanácskozáson öt földrész külföldi magyar szervezeteinek képviselői vettek részt, köztük a külföldi magyar diaszpórában szolgálatot teljesítő egyházi személyek – tájékoztatta szerkesztőségünket Németh László olaszországi magyar főlelkész.

A Katolikus Egyház részéről Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori szolgálatával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök; Kiss Barnabás ferences, a Kanadai Magyar Papi Egység elnöke; Vencser László, az Ausztriai Idegen Nyelvű Katolikus Pasztoráció igazgatója; Csicsó János angliai főlelkész; Németh László olaszországi főlelkész; Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora; Balogh László, a passaici Szent István Egyházközség plébániai kormányzója; Forray Tamás jezsuita szerzetes, a torontói Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániáról; valamint Juhász Imre, a New Brunswick-i Magyar Egyházak és Egyesületek Bizottságának elnöke volt jelen.

A konferenciát megelőző délután a résztvevők az előkészítő programok keretében Szekszárdon megtekintették a Hazajáró című műsor stábjának Ausztráliában készített filmjét.

A Tanács ülésének idén is a Várkert Bazár adott helyet. Az egész napos program Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztató előadásával kezdődött. A délelőtt folyamán a kormány illetékesei Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elnökletével adtak tájékoztatást azokról a programokról, amelyekkel a kormány a diaszpórában élő magyarokat segíti. Az utóbbi évek kezdeményezése, hogy a külföldi magyar egyházi közösségek szolgálatára is küldenek „egyházi” ösztöndíjasokat a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében.

A délután folyamán tartott regionális üléseken újraválasztották az elnököket. Az Egyházak, cserkészet régió újra bizalmat szavazott a két társelnöknek, Cserháti Ferenc püspöknek és Vass Zoltánnak, a Kanadai Magyar Református Egyházak Szövetsége ügyvezető elnökének.

A tanácskozást az újraválasztott régióelnökök beszámolói zárták. Cserháti Ferenc püspök hozzászólásában hangsúlyozta azt, ami a zárónyilatkozatba is bekerült: hogy a Magyar Diaszpóra Tanács támogatja az egyházak közösségépítő és keresztény nevelésre vonatkozó törekvéseit. A református társelnök örömét fejezte ki a cserkészmozgalom fejlődését illetően, valamint azzal kapcsolatban, hogy az évről évre tartott találkozón a résztvevők a diaszpóra magyarságának támogatásában is jelentős fejlődést tapasztalnak.

Az MDT IX. ülését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes zárta. Ezután a résztvevők ellátogattak a Parlamentbe, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadta őket.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria