Külön útvonalat alakítottak ki a zarándokoknak és az imádkozó híveknek a Szent Péter-bazilikában

Kitekintő – 2023. március 30., csütörtök | 16:15

A Szent Péter-bazilikába való bejutás gyorsabbá és egyszerűbbé tétele érdekében az imádkozni és a szentségekben részesülni kívánó hívek számára március 28-tól kísérleti céllal új beléptető kapu nyílt a Szent Péter téren, illetve külön útvonalat jelöltek ki a bazilikában.

A nem turisztikai céllal érkezők számára kialakított folyosó a Vatikán biztonságát ellátó Olasz Közbiztonsági Felügyelőség, a Vatikáni Kormányzóság és a Vatikáni Csendőrség közreműködésével valósult meg.

Az útvonal a bazilikán belül a jobb oldali hajón halad keresztül, és lehetővé teszi a lelki és liturgikus élet legjelentősebb helyeinek – a Pietà-szobor, a Szent II. János Pál-oltár, a Legszentebb Oltáriszentség kápolna, a Gergely-kápolna a Segítő Szűzanya ikonjával, amely a kiengesztelődés szentségéhez járulni kívánók számára fenntartott terület – könnyebb elérését. Az útvonal a Cathedra Petri (Péter széke) oltárig és a Szent József-kápolnáig vezet, ahol a szentmiséket tartják. Innen a hívek a vatikáni grottákon keresztül távozhatnak a bazilikából.

Az új útvonal nyitvatartása megegyezik a Szent Péter-bazilika nyitvatartásával: mindennap reggel 6.50-től 18.40-ig. A belépéshez nincs szükség jegyre.

A turisták számára kialakított útvonal is lehetővé teszi a bazilika teljesen ingyenes látogatását és a liturgikus szertartások helyszíneinek elérését speciális folyosókon keresztül.

Mauro Gambetti bíboros, a Szent Péter-bazilika főpapja elmondta: kísérleti jelleggel különleges útvonalat vezetnek be, hogy a hívek, imacsoportok és zarándokok könnyedén, hosszas sorban állás nélkül mehessenek be imádkozni a Szent Péter-bazilikába és járulhassanak a szentségekhez. Ferenc pápa kívánságának megfelelően szeretnék visszaállítani a szentély maximális megközelíthetőségét azok számára, akik a lelki élet és a liturgikus szertartások miatt keresik fel a bazilikát.

A folyosót használhatják a Rómába vezető zarándokútvonalakon (amelyek olyan hivatalos zarándokutak, mint a mindenki által ismert El Camino) érkezők is, akik zarándokútlevelüket felmutatva átvehetik a bazilikában tett látogatásukat igazoló tanúsítványt (testimonium).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria