Különleges karácsonyi ajándékot kapott Kocsis Fülöp érsek a nemzeti összetartozás évében

Hazai – 2020. december 2., szerda | 12:27

Különleges karácsonyi ajándékkal lepték meg november 30-án Kocsis Fülöp érsek-metropolitát: Mártha Tibor fényeslitkei polgármester a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumi évében egy, a nemzeti összetartozást jelképező egyedi dobozt csináltatott, amibe a történelmi Magyarország minden megyeszékhelyéről tett egy kis darab földet.

Mártha Tibor polgármester meghívására ment el 2019 januárjában Kocsis Fülöp metropolita Oroszországba és végzett panachidát (szertartás a halottak lelki üdvéért) a Don-kanyarban elhunyt magyarokért. Fényeslitke polgármestere csaknem harminc éve végzi a területen a honvéd sírok felkutatását, melynek eredményeként számos sírt sikerült megjelölni, rendbe tenni.

Mártha Tibor idén a nemzeti összetartozás kifejezésére egészen különleges megoldást választott: mindenkit arra biztatott, hogy a történelmi Magyarország megyeszékhelyeiről vigyenek egy maréknyi földet neki, amiket aztán címerezett kis üvegcsékbe rendezett kollégáival.

A doboz a Tolnai megyei Hőgyészen készült, hársfából, a grafikai munkát Lippai András fényeslitkei kötődésű grafikus végezte, az üvegcséket pedig egy Nógrád megyei vállalkozás gyártotta le.

Több hasonló doboz is készült, melyeket a polgármester szintén ajándékba adott a politikai élet képviselőinek.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria