Különleges képzőművészeti alkotónapot szerveztek Keszthelyen

Hazai – 2021. június 25., péntek | 17:43

Udvardy György veszprémi érsek nyitotta meg június 23-án azt a különleges alkotónapot, melyet a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány szervezett fogyatékossággal élők számára Keszthelyen, a Kis Szent Teréz-bazilika belső udvarában.

Az megnyitón köszöntőbeszédet mondott többek között Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke, valamint Nagy Bálint, Keszthely város polgármestere, aki elmondta, nagy hangsúlyt igyekeznek fektetni arra, hogy még kiemelkedőbb legyen Keszthelyen a kultúra és a művészet szerepe. A polgármester köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy egy ilyen nemes célú alkotóműhely helyszíne lehet a város.

Udvardy György érsek köszöntőjében a hit, az ember, és a művészet egységéről és kapcsolatáról elmélkedett. „Saját létünket fedezzük fel napról napra. A lét örömét, képességeinket, adottságainkat, azt, akik mi magunk vagyunk. Ez az örömteli felismerés pedig szükségszerűen elvezet bennünket az istenhitre. Szükségszerűen felismerjük önmagunkban, hogy valóban mindannyian Isten képmásai vagyunk! Megjelenítjük, ikonjai vagyunk, úgy, ahogyan vagyunk.”

A művészet erről a megtapasztalt létről, Isten-képmásiságról, a hitben való értésről, értelmezésről beszél – folytatta a főpásztor. – Amikor az ember arra törekszik, hogy valami szépet megfogalmazzon a zene, a képzőművészet, a tánc nyelvén, akkor nem másról beszél, mint önmaga létéről, alkotójáról, a hit tartalmáról, és arról, hogy a szép miként teszi életünket érthetővé, mutat túl rajta és tágítja azt isteni mértékűvé.

Az alkotónap házigazdája Mezei András plébános volt, a program művészeti vezetője Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész volt. A megnyitón Őry Gábor iskolaigazgató szervezésében közreműködtek a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában lévő keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákjai, valamint a Concerto Budapest hegedűművészei.

A keszthelyi alkotóműhely első ecsetvonásait az egyik értelmi fogyatékossággal élő alkotó a veszprémi érsekkel együtt tette meg. A Lámpás ’92 alapítvány képzőművészei és a Ranolder-iskola tanulói közösen alkottak a különleges alkotóműhelyben.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány közel harminc éve azért dolgozik, hogy lehetővé tegye több száz fogyatékossággal élő embertársunk családias környezetben történő lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek, családok ellátását.

A tervek szerint az elkészült alkotásokból kiállítást szerveznek a Kis Szent Teréz-bazilikában.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria