Különleges koncertet adtak a felújítás alatt álló kolozsvári Szent Mihály-templomban

Külhoni – 2021. február 26., péntek | 14:02

A kolozsvári Szent Mihály-templom 2018-ban kezdődött felújítási munkálatai a végéhez közelednek. Az épületet 2019 szeptemberében, a búcsút követően bezárták a hívek és a látogatók előtt a munkák miatt. A templom Szent Cecília kórusa és zenekara azonban nemrég élettel és énekkel töltötte be.

A Szent Cecília kórus és zenekar a templom belsejében felállított állványokról Horváth Márton Levente Szent Mihály-himnuszát adta elő; a darab eredetileg a veszprémi Szent Mihály-szobor avatására íródott. A kórus tagjai a felújítási munkálatok sikerességéért fohászkodtak, a számukra természetes módon: énekléssel.

A mű választása is a kórus családias légkörét tükrözte, hiszen a darabot egy magyarországi tanulmányút során Bilibók András kórustag személyesen a szerzőtől kapta, a kórus pedig már régóta énekli Horváth Márton Levente O salutaris hostia című művét. Potyó István orgonista, karnagy ezek után kérte a szerző engedélyét, hogy kíséretet hangszerelhessen a darab mellé és felvételt készítsenek az előadásról.

Potyó István karnagy elmondta, a felújítás alatt álló templomot látogatva hiányolta „a lelkületet” az épületből, amely érezhető volt az évek alatt, amikor kántorként vagy a kórussal szolgált a szentmiséken. Az állványok szőtte háló pedig elbűvölő és egyedi, ezért szerette volna kihasználni ezt a különleges alkalmat, amilyen valószínűleg a következő ötven évben nem adódik.

Vertikálisan és horizontálisan egy egész nagy falat betöltöttek az énekesek, és lelket vittek a munkaterületté vált templomba.

A különleges előadásról készült felvételt hamarosan közzéteszi a kórus.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Lőrincz Ferenc

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria