Lakásszépítés a Katolikus Karitásszal a Győri Egyházmegyében

Hazai – 2020. január 24., péntek | 10:44

A Győri Egyházmegyei Karitász tavaly első alkalommal csatlakozott a Katolikus Karitász öngondoskodást elősegítő „Szép otthonok” programjához, melynek lényege, hogy mélyszegénységben élő családokat lépcsőzetes segítéssel arra ösztönöznek, önerőből javítsanak nehéz lakhatási körülményeiken.

A programban udvari rendrakás, lomtalanítás, alapos takarítás és renoválás, valamint festés, állapotrendezés (a Karitász által biztosított eszközökkel), esetleg ablakcsere, valamint bútor- és használatitárgy-adományozás szerepel.

A rászoruló család tagjai a szervezet munkatársával együtt, folyamatos konzultáció és motiválás mellett végzik el az átfogó munkát, s így beletanulnak a ház körüli teendők önálló végzésébe egy, a korábbiaknál magasabb életminőséget kialakítva.

2019-ben összesen tíz család segítését vállalta a Győri Egyházmegyei Karitász, ebből két eset különösen is érdemes a bemutatásra.

Az egyik család a győri megyeszékhely vonzáskörzetében él egy tanyán, a keresők közmunkásként alacsony jövedelemmel rendelkeznek. A kertrendezés után a Karitász festéssel, illetve a hálószobai ablak, valamint a vécékagyló kicserélésével segítette őket. A család tagjai hálásak a szervezet segítségéért, szorgalmasan hozzájárulnak, önerőt is biztosítva, otthonuk szépítéséhez, életkörülményeik javításához. A lakást, az udvart, a kertet szépen rendben tartják, a háziállatokat gondozzák, a kapott kerti eszközöket azóta is használják.

A másik, kistelepülésen élő család már régóta szerette volna családi házát rendbe tenni. A kert az ott lévő hulladék miatt nem volt művelhető. A Karitász konténert rendelt, így sikerült a hulladékot elszállítani a nyáron. A család a harmadik gyermek érkezése előtt különösen örült a tisztasági festésnek és a tisztítószereknek, emellett a konyha felújításához csempét, csemperagasztót, fugázó anyagot kapott a szervezettől. A támogatott család tagjai folyamatosan tesznek lakókörnyezetük szépítéséért, amit saját kétkezi munkájukkal tudtak, elvégeztek a felújítás során, és anyagi lehetőségeikhez mérten jelentős önerőt is hozzátettek: vakolóanyagot vásároltak konyhájuk elkészítéséhez. A régi, széteső konyhabútort a Karitász támogatásával új bútorra cserélték.

Az eddigi tapasztalatokkal gazdagodva a Győri Egyházmegyei Karitász idén ismét tíz családnak nyújt segítséget a „Szép otthonok” program keretében.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria