Leányálom? Női szeszély? – Nőként az egyházi szolgálatban

Hazai – 2017. április 30., vasárnap | 17:55

„Leányálom? Női szeszély? – Nőként az egyházi szolgálatban” címmel Kalmár Petra teológus, hittanár, a Szent István-bazilika munkatársa adott elő a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészségen április 24-én.

Április 24-én tartotta a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség újabb nyitott előadását. Ez alkalommal Kalmár Petra teológus, hittanár, a budapesti Szent István-bazilika munkatársa volt az est vendége. A téma már önmagában is figyelemfelkeltő volt és sok érdeklődőt csalogatott az előadóterembe: Leányálom? Női szeszély? – Nőként az egyházi szolgálatban.

Az előadás különös értéke a személyesség, az életbe ágyazottság és a tanúságtétel volt. Kalmár Petra gyermekkora óta él és dolgozik egyházi helyeken egyháziakkal, ebből az érintettségből rajzolódott ki az előadónak az egészséges egyházképe és egyházszeretete.


A „nőiség” témáját az örökség, a hagyomány, a nő-minta-kép és Mária, korunk asszonya témáival bontotta ki az előadó. A témát egy XVI. Benedek pápától vett idézettel indította el: „A nők szerepe döntő fontosságú. Az Egyház nem élhetne nélkülük.”

Kalmár Petra bemutatta a diakónus és a diakonissza szolgálatok közötti lényeges különbséget, és arra is választ kaptunk az előadásban, hogy mit is jelentett a diakonisszák tevékenysége, feladata az őskeresztény időkben, kiemelve, hogy a diakonissza szolgálat nem a férfi diakonátus női megfelelője.


Kalmár Petra az előadást a női proegzisztencia gondolatával zárta XVI. Benedek pápát idézve: „A másokért élő, szívével látó nő életet visz a legszélsőségesebb helyzetekbe is. Mással nem helyettesíthető jelenlétével formálja Isten népének arculatát.”

Az előadás-sorozatról további információkat ITT találhatnak az érdeklődők.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria