Legyünk egyszerű hangszerek Isten kezében – Rekollekció a győri szemináriumban

Hazai – 2021. október 26., kedd | 9:52

Kercza Asztrik OFM tartotta a győri Brenner János Papnevelő Intézet és Hittudományi Főiskola növendékeinek a szemeszter első lelkigyakorlatát október közepén. Mivel az ötödévesek plébániai gyakorlatukat töltötték, nem a megszokott keretek között zajlott a rekollekció.

Kercza Asztrik a szombathelyi ferences rendházból érkezett a győri szemináriumba. Első elmélkedésében a karizmákról beszélt, melyek stigmákká érhetnek. Az ezt követő csendes elvonulás, lelki beszélgetések, gyónási lehetőség után szentségimádást tartottak a győri szeminaristák. Az esti beszélgetésben a kispapok személyes kérdéseiket is megfogalmazhatták a lelkigyakorlat-vezetőnek.

Az októberi rekollekció másnapján ünnepélyes reggeli zsolozsmát imádkoztak.

Második elmélkedésben Kercza Asztrik OFM – azt követően, hogy furulyán eljátszotta Bach h-moll szvitjének egy részletét – kiemelte: Jézus példáját követve

annyira ki kell üresednünk, hogy egyszerű tárgyak legyünk Isten kezében. Így fog tudni a rajtunk keresztül fújó Szentlélek az isteni Gondviselés kottájából „előadni” egy csodás szvitet, ha engedjük, hogy játsszon rajtunk.

A rekollekció az elmélkedésekkel, lelki beszélgetésekkel, a szentségimádással a lelki töltekezés mellett a hivatás elmélyítését szolgálja. „Ez a lelkigyakorlat szembesített a feladat nehézségeivel, szépségeivel. Megtanított arra, hogy ne a magunk akaratát keressük és akarjuk megvalósítani, hanem legyünk egyszerű hangszerek Isten kezében. Minél jobban sikerül ez, annál tisztábban fog tudni megszólaltatni minket” – írta összefoglalójában Flehner Péter másodéves kispap.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Győri Egyházmegye; Brenner János Papnevelő Intézet és Hittudományi Főiskola

Fotó: Brenner János Papnevelő Intézet és Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria