Lektor- és akolitusavatás a Központi Szemináriumban

Hazai – 2019. november 28., csütörtök | 12:52

Krisztus Király ünnepén, november 24-én Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök avatott jelölteket a lektori, illetve az akolitusi szolgálatra a Központi Papnevelő Intézet kápolnájában.

Idén az Egyetemi templom felújítási munkálatai miatt a hagyománytól eltérően a Központi Szeminárium kápolnájában történt az avatás. Az ünnepi szentmisét Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be, és a jelölteket is ő avatta a lektori, illetve az akolitusi szolgálatra.

A püspök köszöntőjében kiemelte: „Ugyanazokat a lépcsőket tapossuk napról napra, egy asztalnál étkezünk, úgyhogy a barátaimhoz jöttem.”

Cserháti Ferenc homíliájában Krisztus Király ünnepéről, valamint a lektori és az akolitusi rendről elmélkedett. Hangsúlyozta, hogy ezek a rendek nem „kispapi előléptetések”, nem valami hierarchián való feljebb jutás, sokkal inkább szolgálat. Minél magasabbra rendel az Egyház, annál nagyobb szolgálatra hív. A lektori szolgálatban arra kér az Egyház, hogy Isten igéjét olvasva elmélkedjünk róla, hogy mindinkább megismerjük Isten csodálatos titkát. Az akolitusokra azt a feladatot bízza az Egyház, hogy a papok szolgálatát segítve az embereknek elvigyék Krisztus Szent Testét, az Eucharisztiát.

Az egyházi év utolsó vasárnapján hárman kapták meg idén a lektori rendet: Szabó Gábor (Váci Egyházmegye), Szarka Zoltán (Kaposvári Egyházmegye) és Szlama Ákos (Székesfehérvári Egyházmegye). Négyen kapták meg az akolitusi rendet: Arany Ferenc (Székesfehérvári Egyházmegye), Bársony Árpád (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye), Csuja Gergely (Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) és Majlát Tihamér (Szombathelyi Egyházmegye).

Szöveg: Bársony Árpád/Központi Papnevelő Intézet

Fotó: Tóth Martin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria