Lelkisegítő szolgálat indul a Váci Egyházmegyében

Hazai – 2020. április 15., szerda | 9:59

Lépj túl a mai nap nehézségén és nyisd ki a holnap kapuját – ezzel a mottóval indul lelkisegítő szolgálat a Váci Egyházmegyében. A telefonos szolgáltatás célja, hogy az egyházmegye területén élők segítséget kapjanak a járvány idején fellépő mindennapi kihívások sikeres leküzdéséhez.

A koronavírus okozta helyzetben egészségügyi szempontból helyes döntés a személyes találkozások radikális lecsökkentése, ez azonban lelki bezártságot, feszültséget okozhat gyerekeknek, felnőtteknek, fiatal és időseknek egyaránt. Ebben szeretne a Váci Egyházmegye az emberek mellé állni, segítő kezet nyújtva a kétségbeesetteknek, akik elfáradtak és meg vannak terhelve, hogy a szolgálaton keresztül Krisztus felüdítse őket.

Amikor egészségről beszélünk, különösen járvány idején hajlamosak vagyunk kizárólag a fizikai állapotunkra gondolni, holott legalább ennyire fontos lelki harmóniánk, hitünk megőrzése, ápolása.

Széleskörű szakmai összefogás eredményeként az egyházmegye szeretné a gyerekek és felnőttek számára a lelkigondozás internetes és telefonos kapuját kinyitni, elsősorban azok számára, akiket közvetlenül vagy közvetetten megérintett a járványidőszak okozta érzelmi bezáródás, szorongás, magány és a közöny.

A segítségnyújtás korosztályonként fókuszált. A gyerekeket és szülőket a váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága intézményein keresztül nyolc pszichológus segíti, az ifjakat az ifjúsági pasztoráció munkatársai, a felnőtteket, időseket pedig hitoktatókból, lelkigondozókból, önkéntesekből álló lelki segítségnyújtók várják, akik szakmai szupervízió mellett végzik tevékenységüket. A segítségnyújtás hétfőtől péntekig reggel 8 órától este 8-ig egy központi diszpécser szolgálaton keresztül fog működni. A betegeket a kórházi lelkigondozók várják munkaidőben (8–16-ig) a telefonoknál.

A lelkigondozás teljes mértékben térítésmentes. A beérkezett kérdéseket, üzeneteket bizalmasan, név nélkül kezelik.

A rászorulók megkereséseit a lelkisegely@vaciegyhazmegye.hu e-mail-címen várják.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria