Lengyelországi útinapló – 3. rész: Szent Anna hegye Sziléziában

Kultúra – 2019. július 15., hétfő | 15:00

Somorjai Ádám OSB július első hetében zarándokcsoportot vezetett Lengyelországba. Úti élményeit osztja meg az alábbiakban az olvasókkal – ötleteket, hasznos és praktikus tanácsokat ad, miközben felidézi az egyes helyek történetét és a helyekhez kötődő érdekességeket.

Anaberg, Annaberg (németül), Góra Świętej Anny (lengyelül) – a helybéliek, akik sziléziaiak, egyszerre lengyelek és németek is, Anabergnek nevezték a helyet hagyományosan.

Hazánkban kevésbé ismert kegyhely, pedig a magyar Thurzó Jánostól, Breslau (régi nevén Boroszló, mai nevén Wrocław) püspökétől kapta az első privilégiumot Bakócz Tamás korában. Ez a vidék ugyanis Mátyás király koronájához tartozott, az odavezető utakkal együtt. 

Szent Anna, Krisztus Jézus nagyanyja tisztelete igen régi itt. Az ábrázolás ráadásul nagyon különleges: a szoborkompozíción Anna nem csupán leányával, Szűz Máriával, hanem a kis Jézussal együtt szerepel. Egyfajta háromságot képeznek így, amelyet lengyelül Samotrójcának neveznek: egyszerre egy és egyszerre három.

A kegyhelyet a ferences atyák gondozzák több száz esztendeje, éppen Częstochowa ostroma óta.

Az egész év folyamán számos szervezett zarándokcsoport keresi fel Anaberget, hétvégente természetesen még többen érkeznek.

A kegyhely hivatalos honlapja ITT található.

*

Megközelítés: ha a cseh határt (helyesebben a morva határt, még helyesebben a cseh–sziléziai határt) Ostravánál átlépjük, háromnegyed óra alatt el lehet érni Anabergbe. Megközelíthető a régi úton és autópályán is. Utóbbi azonban mintegy megkerüli úticélunkat, és nehézkes megtalálni a letérőt. Viszont Budapestről autópályán érünk leghamarabb Anabergbe, hiszen a Pozsony–Brno–Ostrava vonalon végig autópályán haladhatunk, igaz, országonként külön-külön kell fizetni a használatért.

Szálláshely: a hatalmas zarándokházban (612 számozott szoba, leginkább két- és háromágyasok) teljes ellátást lehet kapni mérsékelt áron. Megkeresésünkre hamar válaszolnak e-mailben, persze lengyelül. Reggel hét órakor szentmise van a ház kápolnájában. A távozóknak úticsomagot is készítenek, ha kérnek, szerény összeg ellenében. A zarándokszállásról ITT olvashatunk.

Azt tapasztaltuk, hogy a közeli autópálya miatt többen itt, Anabergben „verik fel sátrukat”, és innen indulnak csillagtúrákra – Krakkóba, Częstochowába.

Mindegyik lengyel zarándokhelyre érvényes, hogy könnyen megtalálhatók és elérhetők interneten. 

Fotó: Swanna.com.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria