Lenyűgöző fotók a Bosnyák téri templom alapkőletételéről

Kultúra – 2019. február 6., szerda | 17:17

Boldog Meszlényi Zoltán püspök is felbukkan azokon a fényképeken, melyeket a napokban tett közzé a budapest-zuglói Páduai Szent Antal-plébánia. A képek a Bosnyák téri templom alapkőletételét örökítették meg 1941. december 14-én.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A 20. század elején a Bosnyák tér környéke még gyéren lakott vidék volt. Az erzsébetvárosi plébániához tartozó lakosság nagy része kertészkedéssel foglalkozott. A Rózsák terei plébániatemplomtól messzire lakó hívek számára kezdetben a domonkos atyák mutattak be szentmiséket. Az első szentmisét 1902. december 21-én tartották az Angol utcai iskola egyik tanára, Drégely Dezső lakásán, ezt követően az iskolában folytatódtak a szentmisék, majd egy közeli vendéglőt alakították át kápolnává.

1919. április 1-jei hatállyal Csernoch János hercegprímás kijelölte a zuglói plébánia területét. 1923 nyarán a Bosnyák tér északkeleti szögletében bauxitbetonból templomot építettek, mely 500 főt tudott befogadni. Ezt a templomot 1957-ben, biztonsági okokból bontották le, de ekkor már állt mellette a mai templom.

A templom alapkövét 1941. december 14-én áldotta meg Meszlényi Zoltán, a később vértanúhalált halt esztergomi segédpüspök, akit 2009-ben avattak boldoggá.

A templom 1941–1946 között épült föl, 1944-re már szerkezetkészen állt. Mindszenty József hercegprímás áldotta meg 1946. augusztus 18-án. A templom építése ekkoriban még nem fejeződött be teljesen, de megáldása sürgető volt, mivel az akkori politikai hatalom vásárcsarnokká akarta alakíttatni az épületet.

A Rimanóczy Gyula tervei alapján épített háromhajós templom területe 1620 négyzetméter, ezzel a Szent István-bazilika után Budapest második legnagyobb temploma, körülbelül 3000 fő befogadására képes. A szentély falát két méter magasságig tardosi vörösmárvány burkolja, efölött látható a freskó, melyet Kontuly Béla festőművész készített 1959–1961 között.

Forrás és fotó: Bosihíradó.net/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria