Lerombolták a magyarországi Fokoláre Mozgalom által segített pakisztáni gyerekek otthonait

Hazai – 2020. június 25., csütörtök | 12:14

A magyarországi Fokoláre Mozgalom tagjai több mint három éve támogatnak olyan nyomorban élő hindu, valamint keresztény gyermekeket Pakisztánban, akiket az ott élő közösségük szociális központjában gondoznak. 100 forintos akciójuknak is köszönhetően idén 97 gyermeket iskoláztak be. Júniusban azonban – a járványveszély miatt – a gyermekek családjainak kunyhóit, sátrait lerombolták.

A mozgalom a gyermekek beiskolázásához szükséges anyagi forrást (egy gyermek egyéves taníttatásának költsége nagyjából 65 ezer forintot tesz ki) március végéig juttatja el a pakisztáni központba, mivel a tanév április elsején kezdődik az ázsiai országban. A sikeres beiskolázásért a budapesti Rózsafüzér Királynéja-templomban június 22-én adtak hálát. Az örömbe azonban üröm is vegyült: a gyermekek sikeres tanulmányait most nem a pénz hiánya nehezíti meg, hanem az, hogy az Ázsiában is pusztító COVID-19-járvány elleni védekezés részeként lerombolták családjaik otthonait.

A Rózsafüzér Királynéja-templomban Nagy Károly plébános és a templomi közösség nem először fogadta be nagy szívvel és családi légkörben a Fokoláre Mozgalom közösségét. Ők maguk is tíz gyermeket iskoláztak be. (A lelkiségi mozgalom 100 forintos akciója révén magánszemélyeket, családokat, közösségeket, iskolákat, plébániákat, hitoktatókat szólított meg, többek között a mi honlapunkon keresztül is.) A Fokoláre Mozgalom valamennyi adakozót meghívta a szentmisére, hogy velük együtt és értük is hálát adjanak a Mennyei Atya bőkezű gondviseléséért. A távolban lévők lélekben csatlakoztak, a szentmise könyörgéseiben az ő szándékaik is elhangoztak.

A liturgián Nagy Károly a menekülőkért és üldözöttekért szóló szentmiseszöveget imádkozta, hiszen a szociális központ által gondozott közösség végképp fedél nélkül maradt június elején. A koronavírus-járvány terjedése elleni védekezés részeként tragikus módon lerombolták e családok kunyhóit, sátrait. Ezekért a családokért, a gyermekekért, a gondozóikért, a szociális központ pedagógusaiért is imádkoztak a szentmisén.

A pakisztániak háláját ráadásul kézzelfoghatóan tudták tolmácsolni a magyarországi segítőiknek: csodálatos kézimunkákat küldtek hazánkba, az ajándékból a budapesti plébániának és más adakozóknak is jutott.

A gyűjtés folytatódik a még inkább rászoruló gyermekek és családjuk részére: a mozgalom weboldalán megtalálhatók a további információk és az Új Város Alapítvány számlaszáma is.

Forrás és fotó: Téglásy Klára/Fokoláre Mozgalom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria