Létrejött a Szentszék első sportegyesülete

Kitekintő – 2019. január 12., szombat | 13:20

Január 10-én mutatták be a Vatikán sajtótermében a Szentszék első sportegyesületét, amely Athletica Vaticana (Vatikáni Atlétika) néven alakult meg a Kultúra Pápai Tanácsa égisze alatt, az Atlétikai Szövetség tagjaként. A klub jelenleg hatvan tagot számlál.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke; Giovanni Malagò, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja; Luca Pancalli, az Olasz Paralimpiai Bizottság elnöke; Melchor José Sánchez, a pápai tanács titkárhelyettese és az Athletica Vaticana elnöke.

Az Athletica Vaticana az első sportegyesület, amely Vatikán államban, vatikáni központtal jött létre. Az államtitkárság a Kultúra Pápai Tanácsa alá rendelte, amelynek van egy sport- és kultúraosztálya. A sportolók egyelőre nem vesznek részt az olimpián, ez legfeljebb álom, nem elérendő cél – nyilatkozta az elnök.

Jelenleg az egyesület legfiatalabb tagja egy 19 éves svájci gárdista; a legkevésbé fiatal pedig a Vatikáni Apostoli Könyvtár 62 éves professzora.

Ravasi bíboros elmondta, hogy Ferenc pápához közel áll a kezdeményezés – tagsági igazolványa is volt egykor az argentínai San Lorenzo focicsapatban. – A sport a történelem során mindig szoros kapcsolatban állt a kultúrával, de a vallással is, hiszen az ingyenesség áll az alapjában – hangsúlyozta a bíboros, aki Szent Pált a sportolók ideális védőszentjének nevezte, hiszen tanításában gyakran él a sport kifejezéseivel.

Az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke kifejezte meggyőződését, hogy az atlétika után más sportágak egyesületei is megalakulnak majd a Vatikánban. Tréfálkozva idézte fel, hogy a 2016-os olimpiai játékokon az éppen megalakult koszovói csapat judóban elvitte az aranyérmet Olaszország elől.

Melchor José Sánchez elmondta, hogy a vatikáni alkalmazottak körében született meg a csapat, amelynek már elkészültek a mezei is: tagjai között van gyógyszerész, tűzoltó, svájci gárdista, a Vatikáni Múzeum és a pápai villák alkalmazottja, a L’Osservatore Romano újságírója, és vannak papok is. Reggelente együtt futnak a Tiberis partján, a Szent Péter tér közelében. Egy francia domonkos rendi szerzetesnővér, Marie-Théo Puybareau Manaud is csatlakozott a csapathoz, aki úgy nyilatkozott, a futás számára imádság. Az atléta szerzetesnő a sportruházatról elmondta: „Rövidnadrág és póló. Nagy a rugalmasság, de természetesen tudni kell viselni.”

Ennek a „futóközösségnek” adott formát a vatikáni államtitkárság, hogy a sportot szenvedélyesen gyakorló emberek tanúságot tegyenek a világban, az utcákra kilépő Egyházként – ahogyan Ferenc pápa kéri. Konkrét keresztény tanúságtétel az övék, lelki és szolidáris jellegű kezdeményezésekkel lesznek jelen az atlétika és általában a sport világában. Két menekült fiatal is van köztük, akik a Cooperativa Auxilium által fenntartott központban élnek Castelnuovo di Portóban: a 22 éves gambiai Jallow Buba és a 20 éves szenegáli Ansou Cisse is tagja az egyesületnek. Januártól fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak.

Sanches nem zárja ki, hogy ha az olimpiai játékokon nem is, de a Európai Miniállamok Játékán, az egymilliónál kevesebb lakossal rendelkező államok megmérettetésén részt vehet a csapat, s majd talán a Mediterrán Játékokon is. „Két nemzetközi verseny, amely ideális teret nyújt arra, hogy a békéről tegyenek tanúságot a sportolók” – mondta a pápai tanács titkárhelyettese, az Athletica Vaticana elnöke.

Forrás: Avvenire, Vatican News

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria