Lezárult a káld egyház szinódusa – Sako pátriárka a káld identitásról és a világi hívek szerepéről

Kitekintő – 2019. augusztus 18., vasárnap | 13:58

A káld egyház szinódusa augusztus 3. és 13. között tartotta ülését az észak-iraki Erbílben, a káld katolikus főegyházmegye székvárosában. A szinódusról Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld katolikus pátriárka nyilatkozott a Vatican Newsnak.

A káld egyház szinódusát Sako pátriárka nyitotta meg, szentmise bemutatásával. Majd kétnapos lelkigyakorlat következett, amelyet Juszef Soueif ciprusi maronita érsek vezetett. Ezt követően a szinódusi üléseken két napig világi hívek is részt vettek, akik a káld egyház egyházmegyéit, valamint a Közel-Keleten és a diaszpórában élő káld közösségeket képviselték. Világiak első alkalommal vehettek részt a káld egyház szinódusán – tájékoztatott a Fides hírügynökség. Augusztus 8-tól az ülésen csak a püspökök vettek részt.

Louis Raphaël Sako bíboros arra buzdította az Irakban és azon kívül élő híveket a szinódus végén adott interjújában, hogy őrizzék meg káld katolikus identitásukat. Fontos, hogy a családok visszatérjenek otthonukba, amit az Iszlám Állam terrorszervezet miatt hagytak el.

„Amikor az emberek elhagyják szülőföldjüket, lassanként elfelejtik a nyelvet, a hagyományokat és az anyafölddel való kapcsolatot. Ezért tartottuk fontosnak a tanácskozáson azt, hogy a káld keresztények őrizzék meg identitásukat elsősorban a gyermekeik miatt, akik az iskolában nem beszélik majd többé anyanyelvüket. Fontos megőrizni a Kelet értékeit és hagyományait, amik a családra, a tiszteletre, a szeretetközösségre vonatkoznak. Ez nálunk más, mint Nyugaton, ahol nagymértékű az individualizmus” – fogalmazott Sako pátriárka, hozzátéve: „Arra biztatjuk a kitelepítetteket, hogy térjenek vissza otthonaikba és falvaikba, mert ha nem jönnek vissza, mások foglalják el tulajdonaikat. Most a helyzet javult: helyreállítottuk az otthonokat, az infrastruktúrát, a víz- és az áramellátást, az utakat.”

A bíboros felhívja a figyelmet arra, hogy el kell ismerni mindenki teljes jogú állampolgárságát. „Egyesek tudatára ébredtek, hogy ez fontos, de a mai mentalitás és kultúra megváltozott, fanatikussá vált. A fundamentalista iszlám mindent iszlamizálni akar. Ráadásul jelen van a korrupció. Mondtam már korábban, hogy azok, akik kegyesnek vagy vallásosnak tüntetik fel magukat, talán nem is hisznek. A hit csak egy jó ürügy, hogy megvalósítsák terveiket, ezért beszélnek a vallásról. De az átlagemberek keményen reagálnak erre” – mutatott rá Sako pátriárka.

A szinódusi üléseken két napig világi hívek is részt vettek, ami mérföldkő volt a káld egyház életében. A tanácskozáson bejelentették, hogy 2022-ben konferenciát rendeznek a káld világi híveknek, amelyet egy ifjúsági találkozó előz meg jövő tavasszal.

„A világi hívek az egyház fontos tagjai, és nagy segítséget jelentenek. Vannak, akik vallástudományt tanulnak, személyes karizmával rendelkeznek, szeretnék tudni, hogy mit tesz az egyház, vannak ötleteik és javaslataik. Mi, papok egyedül nem tudunk mindent, és nem vagyunk tökéletesek, de a világi hívekkel együtt szép dolgokat hozhatunk létre. Irakban, ahol a keresztények szenvednek és üldözik őket a hitük miatt, a világi hívek nagy ajándékot jelentenek az egész egyház számára. Ez példa lehet a nyugati keresztényeknek is, hogy kötelezzék el magukat a hitben a mindennapi élet színterein” – mutatott rá Louis Raphaël Sako bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria