Lezárult a Váci Egyházmegye ifjúsági lelkészségének jubileumi éve

Hazai – 2023. február 8., szerda | 14:57

A váci egyházmegyei Mente Ifjúsági Lelkészség 2022-ben programsorozattal ünnepelte jubileumait: az első ifjúsági táborok 35., az ifjúsági lelkészség 15. és több regionális közösség létrejöttének kerek évfordulóját. A jubileumi év zárásaként február 4-én ünnepi találkozóra hívtak Vácra mindenkit, aki valamilyen módon kapcsolódik az ifjúsági lelkészséghez, a fiatalok pasztorációjához.

Több mint háromszázan – fiatalok; közösségek már felnőtt, egykori tagjai; önkéntesek, segítők, szülők, tanárok, lelkipásztorok – voltak jelen a váci Madách Imre Művelődési Központban megrendezett eseményen, amelynek keretében előadásokat, imádságot, koncertet, jótékonysági bált is tartottak.

A kisgyermekek számára külön programról is gondoskodtak a szervezők.

Délben a „Kovászoló”, azaz az egyházmegye ifjúságivezető-képzőjének korábban végzett tagjai tartottak találkozót. Ezt tájékoztató követte azok számára, akik részt szeretnének venni az augusztusi lisszaboni ifjúsági világtalálkozón, amelyre Ferenc pápa hívja a fiatalokat. A Váci Egyházmegye 30 fő kiutazását tudja támogatni, a részvételi díj 50 százalékának átvállalásával. A jelentkezés módjáról, a szervezési előkészületekről tájékoztatta az érdeklődőket Kis Domonkos, a Mente irodavezetője.

További információk ITT érhetők el.

Kora délután Süveges Gergő Apakulcs című előadását hallhatták a jelenlegi és leendő apukák. A négygyermekes rádiós műsorvezető, médiaszakember nem gyereknevelési tanácsokat akart adni, hanem arra próbálta rávezetni a hallgatóságot, hogy melyek az apa-gyerek kapcsolódás eszközei és módjai. Alapelveket ajánlott megfontolásra, amelyek segítségével mindenki a saját megoldását tudja megtalálni. Saját családja életéből vett példákon keresztül szemléltette a kapcsolódási lehetőségeket, a „kulcsok” működését.

A szünet után Pál Ferenc atya tartott előadást, aki ezúttal arra kereste a választ, hogyan lehet elégedetten és tartósan együtt élni valakivel.

Feri atya sok vidám és sokak számára talán tükröt is tartó történet segítségével vezette végig a hallgatóságát a szerelem kialakulásának folyamatán; milyen, amikor lobog és milyen, amikor már elmúlik a „hormonális boom”.

Feri atya a mindennapjainkhoz szorosan hozzá tartozó istenképről és istenkapcsolatról is szólt előadásában. Elomondta: a feltétel nélküli szeretetnek és ezzel a tartós párkapcsolatnak nagyon sok feltétele van, többek között az, hogy hálát tudjunk adni a társunkért, reálisan látva őt és magunkat is, és az elvárásaink is reálisak legyenek. A szeretet tudatos döntés a másik mellett akkor is, amikor már jól látjuk a hibáit és a gyengeségeit is.

Ezt követően a résztvevők együtt imádkoztak a békéért, elsősorban a szomszédban zajló orosz–ukrán háború végéért.

A művelődési központ épülete körül körmenetben rózsafüzért imádkoztak, arról elmélkedve, mit jelent a béke, hogyan tudnak magukban békét teremteni, és mi leggyakrabban a békétlenség forrása.

Kora este Marton Zsolt váci megyéspüspökkel találkozhattak a program résztvevői, aki válaszolt a fiatalok kérdéseire is.

Megtudhatták, mi a főpásztor kedvenc étele, néz-e sportközvetítéseket, szokott-e maga boltba menni vásárolni; szeret-e utazni, repülni; van-e különleges képessége, van-e kedvenc helye Magyarországon, valamint azt is, milyen egy palotában lakni. A fiatalok kíváncsiak voltak arra is, hogyan talált rá a papi hivatásra, volt-e szerelmes, és mi volt az első gondolata, amikor megkapta a püspöki kinevezését.

A püspök kérdéseire válaszolva pedig a fiatalok elmondták, hogy ők akkor érzik megszólítva magukat, ha nekik szóló programokra hívják őket a plébánián.

A fiatalok szerint a legértékesebb, amit az Egyháztól kaphatnak, az a szentségi Jézus az Eucharisztiában.

A program ünnepi vacsorával folytatódott, amely alkalmat adott régi és új ismerősökkel való találkozásra.

Ezzel párhuzamosan elkezdődtek a koncertek is. Először a Hegy Music (Füzér Donát) zenés meditációját hallgathatták a résztvevők. A bálon a Santa Fe Music zenekar játszott. Éjféltől pedig kezdetét vette a Shoeshine Party. A legkitartóbbak hajnali 3 órakor szentmisével zárták a bulit, nekik éjszakai szállást is kínáltak a szervezők.

A tombolán és az egyéni adományokból összegyűlt 202 ezer forintot a 2022-ben súlyos balesetet szenvedett Földesi Levente és családja számára ajánlotta fel a Mente Ifjúsági Lelkészség.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria