Libanonban tanácskoztak a közel-keleti egyházak helyzetéről

Kitekintő – 2022. december 5., hétfő | 18:14

November 28-án és és 29-én a libanoni Bkennaya városában található, csodaszép Mária kútja kolostor adott otthont az Egyházak Közel-Keleti Tanácsa (MECC) Végrehajtó Bizottsága ülésének, melyen a közel-keleti egyházak helyzetéről és fontos, a hitéletet érintő jövőbeli teendőkről esett szó.

A MECC Végrehajtó Bizottsága felhívást intézett a Közel-Kelet fiatal keresztényeihez, hogy „maradjanak hűségesek a szülőföldjükhöz”, és „ne essenek a kivándorlás kísértésének csapdájába, ami miatt elveszítik identitásukat”, és elveszik az egész közel-keleti térségtől társadalmi szerkezetének egyik alapvető és meghatározó elemét.

Idén a Végrehajtó Bizottság munkájának középpontjában a fiatal keresztények Közel-Keletről való folyamatos elvándorlása állt, ez a jelenség számos országban erősen befolyásolja a helyi keresztény közösségek jellegét és a megkeresztelt tagok átlagéletkorát. A térség 21 egyházának és egyházi közösségének képviseletére kinevezett végrehajtó bizottság tagjai, valamint a főtitkárság és a különböző osztályok vezetői mellett egyiptomi, iraki, jordániai, palesztin, szíriai és libanoni fiatalok egy-egy csoportja is részt vett a tanácskozáson. A találkozón különböző közösségek és ifjúsági mozgalmak képviseltették magukat. Az egyik szekciót teljes egészében a fiatalok elvárásai, aggodalmai és javaslatai megvitatásának szentelték, melyeket a mindennapi tapasztalataik alapján fogalmaztak meg.

A november 30-án közzétett záróközlemény, melyet a Fides hírügynökségnek is továbbítottak, hét rendelkezést, ajánlást és felhívást is tartalmaz. Ezeket a MECC a közel-keleti keresztény közösségek jövőbeli útjának lehetséges hivatkozási és inspirációs pontjainak tartja a mai korban, amelyet a háborúk és a vallási konfliktusok által keltett bizonytalanság, szegénység és szenvedés jellemez világszerte. Felmerült annak lehetősége, hogy a közeljövőben külön konferenciát szenteljenek az emberrablások és az erőszakos eltűnések témájának, a két aleppói püspök, a görög ortodox Boulos Yazigi és a szíriai ortodox Mar Gregorios Yohanna Ibrahim elrablásának tizedik évfordulójához kapcsolódóan.

A találkozó résztvevői hangsúlyozták annak szükségességét is, hogy „párbeszéd útján próbáljuk meg egységesíteni a húsvét ünnepének időpontját, amire a különböző közel-keleti egyházközségeknek és egyházaknak sürgősen szükségük van”, biztosítva a híveket arról, hogy egy ilyen lépés semmiképpen sem homályosíthatja el a rítusok és a különböző egyházi hagyományok sokszínűségének gazdagságát.

Az 1974-ben Nicosiában alapított, jelenleg bejrúti székhelyű Közel-Keleti Egyházak Tanácsának célja, hogy elősegítse a közel-keleti keresztény közösségek közeledését az egyházakat érintő közös ügyekben, és segítsen leküzdeni a felekezeti különbségeket. A MECC működésében négy különböző „családhoz” tartozó egyházak és egyházi közösségek vesznek részt: a katolikusok, az ortodoxok, a keleti ortodoxok és az evangéliumi keresztények. A jelenlegi főtitkár a közgazdász és szociológus Michel Abs, aki az Antiochiai Görög Ortodox Egyház tagja, amelynek pátriárkája, X. János Damaszkuszban él.

Fordította: Varga Judit

Forrás: Fides.org

Fotó: AsiaNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria