Machaerus – A Pesti Vigadóban mutatták be Vörös Győző reprezentatív kötetét

Kultúra – 2021. augusztus 27., péntek | 18:06

A Pesti Vigadó Makovecz termében augusztus 23-án, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjai és meghívott vendégek jelenlétében mutatták be Vörös Győző Machaerus – Heródes Antipász tetrarcha palotája és Keresztelő Szent János börtöne a Holt-tenger keleti partján, Jordániában – Szentföldi magyar ásatások (2009–2021) című könyvét.

Az MMA szóvivője, Juhász Judit vezette program elején Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezető igazgatója méltatta a kötetet, amely – nemcsak témájának, hanem pazar kivitelének köszönhetően – különleges helyet foglal el az elmúlt négy évben megjelent mintegy kétszázötven kiadványuk sorában.

A kereszténység bölcsőjéhez, a Szentföldre vivő Machaerus az immár világhírű magyar ókorkutató első magyar nyelvű összefoglaló munkája.

Az MMA főtitkára, Kucsera Tamás Gergely köszöntőjében a történelmi időkre, az államalapítás nemrég lezajlott ünnepére és a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra utalt, ugyanis a könyv a rangos esemény előtt, Ferenc pápa budapesti látogatásának tiszteletére jelent meg. Az ötlettől a megvalósulásig röviden felvázolta az ismeretterjesztő szakmonográfia születésének történetét, amelyhez hasonló nem jelent meg itthon az elmúlt évtizedekben.

Kránitz Mihály teológiai professzor előadásában a kötet „főszereplőjére”, Keresztelő Szent János személyére fókuszált. Az Ó- és az Újszövetség határán tevékenykedő, csodálatos körülmények között született, vértanúvá vált „pusztai prófétára”, aki nemcsak előfutárként hirdette Krisztust, hanem teljes bizonyossággal rá is mutatott. Az evangéliumok legtöbbet idézett alakja ő, akinek sokan hallgatták megtérésre szólító szavát. Mindenkit megelőzve, életét odaadva egészen közel került a kereszt titkához, beteljesítve Jézus szavait: „nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért”.

Az isteni kegyelemmel együttműködő Keresztelő hitvallásáról tanúskodik mártíromságának helye, Machaerus is.

Vörös Győző akadémikus a korábbi prezentációinál szabadabb, személyes hangvételű, családi vonatkozásokkal gazdagított, vetítettképes előadásában igazolta a „bibliai időkapszula”, az egykori heródesi palota és a kapcsolódó alsóváros páratlan jelentőségét, a maga történeti, teológiai, építészeti, spirituális és művészi kisugárzásával.

A kötet bemutatóján részt vett Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök és felesége, Makray Katalin; Szabó Marianne textilművész, Makovecz Imre özvegye; a Béres Gyógyszertár Zrt. elnöke, Béres József és neje, Béres Klára; az operaénekesek képviseletében Marton Éva és Kováts Kolos, valamint Finta József építész is.

A szerzővel, Vörös Győző professzorral készült interjú az Új Ember 2021. augusztus 29-i számában, a könyvről szóló recenzió pedig a hetilap kulturális mellékletben, a Mértékadóban jelent meg.

Szerző: Pallós Tamás

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria