Magyar ásatások Szíriában – Régészeti előadás Rómában

Külhoni – 2018. március 1., csütörtök | 15:11

Szíriában végzett régészeti feltárásairól és kutatómunkájáról tartott előadást Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Tanszékének vezetője február 22-én Rómában, a máltai lovagrend magisztrális villájában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Major Balázs régész 2007 óta vezet ásatásokat a szíriai partvidéken: legfőképpen Margat várát kutatja, amely 1185 és 1287 között az ispotályos lovagok – a későbbi máltai lovagrend – regionális központja volt.

A Margat váránál végzett régészeti kutatásokról szóló római előadáson a nagymester helyettese, Fra’ Giacomo Dalla Torre is jelen volt. A programot Magyarország Szentszéki Nagykövetsége és a Szuverén Máltai Lovagrend szervezte a rend nagymagisztériumával együtt.

Major Balázs a vár stratégiai jelentőségéről beszélt fényképekkel illusztrált előadásában. Rajzok segítségével bemutatta Margat építészeti struktúráját, amely egy megerősített citadella; ismertette a különböző várrészek funkcióit, az erődítmény az adott korhoz képest igen fejlett vízvezetékrendszerét, valamint konyháját.

A várkápolnában falfreskókat találtak, többek között Keresztelő Szent János lefejezéséről, amely valószínűleg európai festő alkotása. E falfestménysorozatot a Szíriában található legfontosabb 13. századbeli freskóknak tartják – hangzott el a római előadáson.

A régész beszélt II. András magyar király 1217. évi szíriai katonai expedíciójáról, továbbá arról, hogy a király az ispotályosok két nagy szíriai várának – Margat és Krak des Chevaliers várának –, stratégiai szerepüket megerősítendő, jelentős pénzbeli adományt adott.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete a következő szavakkal mutatta be Major Balázs professzort: „nemcsak kiváló régész, hanem eminens példája a Magyarországot és a máltai rendet összekötő erős szálaknak”.

A Rómában tartott rendezvényen elhangzott: a magyar kormány támogatásának köszönhetően 282 szíriai diák is részt vehetett az ásatásokban, akik ösztöndíjhoz jutottak Magyarországon. Ezek a diákok jelentik a reményt, hogy Szíriában egyszer megújul a régészet, és az ispotályos lovagok történelmi és kulturális hagyatékát méltón megőrzik.

Forrás és fotó: mmlsz.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria