Magyar fiatalok Panamában: Várjuk a találkozást Ferenc pápával

Külhoni – 2019. január 24., csütörtök | 19:58

Megérkezett Panamába az a fiatalokból álló zarándokcsoport, mely hazánkat képviseli az ifjúsági világtalálkozón. A magyar delegáció tagjai a Katolikus Shalom Közösség által Costa Ricában szervezett előtalálkozó után érkeztek Panamavárosba, ahol a San Pedro-plébánia közössége látja vendégül őket.

A Costa Rica-i missziós hét után San Joséból, a közép-amerikai ország fővárosából indultak útnak a magyar zarándokok Panamavárosba. Több mint húszórás, a Panama-csatornát is átszelő buszozás után érkeztek a főváros déli részén fekvő San Pedro-plébániára.

A magyar zarándokcsoport tagjai közül huszonkilencen (az MKPK Ifjúsági Bizottsága szervezésében) egyházmegyei delegáltként vesznek részt az ifjúsági világtalálkozón; tizenegyen egyénileg jelentkeztek. A csoportot két pap kíséri.

K. Debreceni Mihály és Vass Tamás helyszíni riportjában a magyar csoport tagjainak első beszámolóiból idéz:

„Nagyon sokan kértek tőlem imát, hogy imádkozzam értük. Értük (akiket hoztam magammal lélekben az útra) imádkoztam már Costa Ricában, és most úgy érzem, hogy Panamában lesz egy még teljesebb és még bensőségesebb lehetőség – mondta az egyik fiatal zarándok, Antal Zsolt. – Panamavárost túlzás lenne turistaparadicsomnak nevezni, hiszen a csillogó felhőkarcolók mellett mindenhol vannak nyomornegyedek.” Erről számolt be Németh Ciprián (Zalaegerszeg) is: „Sokkolt minket kicsit a környezet, (…) itt egyszerre megjelenik a luxus és a nyomor.”

„Nagyon kíváncsi vagyok a virrasztásra, a misére, a pápára, a közös élményre, és nagyon szeretnék valamit hazavinni” – mondta a debreceni Törő Ágnes. Szilágyi Eszter, aki szintén Debrecenből érkezett az ifjúsági találkozóra, kiemelte: „Nagyon fontos, hogy ez a találkozó majd otthon is folytatódni fog, és szeretnénk hazavinni nagyon sok mindent az otthoniaknak; nagyon sokat tapasztalni, amiből otthon is tudunk majd építkezni. Nagyon szép azt látni, hogy itt hogyan élik meg az istenhitüket az emberek.”

Huszti Zoltán, a Magyar Szentek-plébánia káplánja, a csoport egyik kísérője elmondta: a magyar fiatalok a következő napokban a Böcskei László nagyváradi megyéspüspök által vezetett romániai küldöttséggel együtt vesznek részt a katekéziseken, közös imádságokon, amelyeket a nagyváradi főpásztor tart két nyelven.

A január 22. és 27. között Panamavárosban rendezett ifjúsági találkozó mottója: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.”

Magyarországon január 26-án, szombaton délelőtt 11 és 18 óra között a budapesti Elek Gyula Arénában Panama-napot tartanak, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria