Magyar katolikus cserkészek keresztje a Keresztek hegyén Litvániában

Külhoni – 2021. február 26., péntek | 16:25

A Táborkereszt, a magyar katolikus cserkészek lelkiségi mozgalma keresztet állíttatott Litvániában, melyet a baltikumi országba küldve a litván cserkésztestvérek helyeztek el a Keresztek hegyén. A Táborkereszt cserkészeinek keresztjén, melyet Erdő Péter bíboros áldott meg szentendrei látogatásakor, a „Patrona Hungariae, ora pro nobis” (Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk!) felirat olvasható.

„Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy katolikus papok, hívők adják életüket katolikus hitükért a világ különböző pontjain. Miközben olvassuk a híreket, tehetetlenül állunk és nézünk szembe mindazzal, ami tőlünk távol történik. Idehaza és a világ minden pontján pedig közös ellenségünkkel, a vírussal is szembe kell néznünk – olvasható a magyar katolikus cserkészek lelkiségi mozgalmának honlapján. – Nekünk, katolikus cserkészeknek elöl kell járnunk abban, hogy példát mutassunk (...), hogy Istenbe vetett hitünk reménye mindenen átsegít bennünket. Hogy megmutassuk, a több mint kétezer éve Jézus által alapított Egyházunk ma is élő, hitünk szilárd és kitart...”

A Keresztek hegye az egész világon ismert katolikus zarándokhely, Litvánia nemzeti jelképévé lett. Apostoli látogatásakor Szent II. János Pál pápa hívők és zarándokok százezrei jelenlétében mutatott be itt szentmisét 1993. szeptember 7-én. A Szentatya, térdre borulva, így fogalmazott: „Köszönöm nektek, litvánok, hogy megmutattátok hiteteket a keresztek eme hegyével Európa és az egész világ nemzeteinek.”

Erre a litván kegyhelyre került 2021 februárjában a 914. számú szentendrei cserkészcsapat által készíttetett kereszt, melyet Erdő Péter bíboros áldott meg február 6-án a szentendrei Péter-Pál-templomban.

„Kedves Testvérek! Nagy örömmel áldottam meg a cserkészek keresztjét, amely Litvániába készül, a Keresztek hegyére. Amikor ott jártam, hatalmába kerített az érzés, hogy

Krisztus szenvedéséhez mennyi emberi szenvedéssel csatlakozhatunk. Keresztények szenvedése szerte a világon, és végig a történelem folyamán.

Ma is sokat szenvednek ártatlanok, keresztények és nem keresztények. Gondoljunk rájuk, kérjük számukra az erőt, tiszteljük a példájukat, amikor ezt a keresztet most eljuttatjuk Litvániába” – mondta a megáldás alkalmával a főpásztor.

*

A szentendrei cserkészek kezdeményezéséhez csatlakozva a litvániai Šiauliai cserkészei vállalták a kereszt felállítását a dombon. A szervezésben a magyar és litván cserkészek mellett Szár Gyula Gergely OPraem, Blanckenstein György szentendrei plébános, Serzas Staponkus atya, Arūnas Jankauskis atya és Selmeczi András cserkészparancsnok vett részt.

A kereszt mellé két szalagot is küldtek Litvániába, „Táborkereszt Katolikus Cserkészek Közössége” és „Isten, haza és az embertársak szolgálatára” felirattal, továbbá a szervezésben részt vevő „914-esek” szalagját, melyen csapatuk neve és zászlajuk felirata – „Nagyasszonyunk, hazánk reménye” – áll.

Az előkészületeket végző litván cserkészeknek hóval, fagyos földdel kellett megbirkózniuk a Keresztek hegyén, ahol másnap, február 22-én hajnalban felállították a magyar cserkészek keresztjét, melyet Arūnas atya megáldott.

„Ez a kereszt jelképezi a katolikus hitben való összetartozásunkat, a cserkésztestvériséget. Álljon ott, a hegyen a hitben való kitartásunk jeleként. Hirdesse a hit erejét, amely eltöröl minden határt, járványt, és összeköt mindannyiunkat az imádságban. Az égre mutató liliom pedig hirdesse, hogy mindig lesz cserkész a Földön, aki imára kulcsolja a kezét Európában és az egész világon” – olvasható a Táborkereszt honlapján.

A litvániai Keresztek hegyéről és a keresztállításról készült videó ITT tekinthető meg.

Forrás és fotó: Táborkereszt, a magyar katolikus cserkészek lelkiségi mozgalma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria