Magyar templomi kórus turnézott Olaszországban

Külhoni – 2019. május 2., csütörtök | 16:48

Az óbudai Szent Péter és Pál-templom Albert Schweitzer kórusa és zenekara Kenessey László karnagy vezetésével április végén Rómában és környékén járt.

Április 27-én a kórus Palestrinában, a Sant’Agata-székesegyházban tartott esti szentmisén énekelt. Erre azért került sor, mert az első, 1251-ben vagy 1252-ben kreált magyar bíboros, Báncsa István Palestrina püspöke volt. Portréja látható a katedrális hajójában Palestrina püspökei között, felirata szerint 1270-ben hunyt el. Halálának pontos dátuma azonban vitatott. Végakaratának megfelelően Rómában, a Santa Balbina-bazilikában temették el, amely jelenleg Erdő Péter bíboros római címtemploma.


A magyar kórus és zenekar programjának a megszervezésében Palestrina zenei egyesületének elnöke, Herczog János nyújtott hathatós segítséget.


Az Óbudáról érkezett kórus és zenekar vasárnap, április 28-án Subiacóban, a Santa Scolastica bencés kolostor konvent szentmiséjén működött közre, majd este Rómában, a Piazza del Popolón lévő Santa Maria dei Miracoli-templomban adtak húsvéti koncertet. Utolsó állomásként április 30-án a Szent Péter-bazilikában, a kedd reggeli magyar szentmisén énekeltek, ahol Erdélyből érkezett zarándokok töltötték meg a kápolnát.

Forrás és fotó: Németh László olaszországi magyar főlelkész

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria