Koronát kap a częstochowai Fekete Madonna-kegykép másolata a Szent István-bazilikában

Külhoni – 2017. június 29., csütörtök | 14:50

Magyarországra kerül a lengyelországi, częstochowai Istenanya, közismert nevén Fekete Madonna ikonját ékesítő korona pontos másolata. A kegykép Szent István-bazilikában található replikájának megkoronázására június 30-án kerül sor. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás lesz.

Az eseményt június 20-án meghirdető budapesti sajtótájékoztatóról szóló beszámolónk ITT olvasható.

A korona pontos másolatát június 28-án, szerdán ünnepi szentmisén adta át Wacław Depo częstochowai érsek a lengyelországi kegyhelyen Soltész Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának és Krzysztof Grzelaknak, a Budapesti Lengyel Személyi Plébánia plébánosának.

A szentkép 1382-ben került Lengyelországba, de csak jóval később, 1717-ben egészítették ki az ikon elé helyezett koronával. A másolatkoronát a Szent István-bazilikába viszik, amely már 2011-ben ajándékba kapta a Fekete Madonna képének pontos másolatát. A bazilikában pénteken délután 3 órakor ünnepélyesen fogadják a koronát, és koronázzák meg vele a Fekete Madonna ikonmásolatát. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét.

A Jasna Gora-i kegyhely kápolnájában tartott szerdai misén Wacław Depo érsek mellett Tamás József gyulafehérvári segédpüspök celebrált. Az érsek megáldotta a koronát, mielőtt átadta Soltész Miklósnak, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának. A szertartáson részt vett a Fekete Madonna-zarándokvonat nyolcszáz utasa, továbbá Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló.

Soltész Miklós az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a nap folyamán megemlékeztek – a 800 zarándok részvételével – Jerzy Popiułeszko lengyel papról és vértanúról, akit 1984-ben a kommunista politikai rendőrség utasítására öltek meg, és ugyancsak fejet hajtottak az 1940-es katyńi mészárlás, továbbá a 2010-ben bekövetkezett szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emléke előtt.

Soltész Miklós kiemelte, hogy a zarándokvonat tovább erősíti azt a sok-sok szálat, baráti köteléket, amely évszázadok óta összekapcsolja Lengyelországot és Magyarországot. Hangsúlyozta, hogy arra a helyzetre, amelybe mostanra Európa került, a válságra, amely a terrorizmusban csúcsosodik ki, az egyetlen válasz a kereszténység. „Európa védelmében a kereszténységnek hatalmas szerepe van, és ebben minden egyes, az e heti lengyelországihoz hasonló találkozó, rendezvény, zarándoklat megerősítést nyújt” – mondta Soltész Miklós.

Megemlítette, hogy a szerdai szentmise végén tíz lengyel futó elindult Márianosztrára, a pálosok egykori kolostorához, melynek templomában őrizték egykor a Fekete Madonna-kegykép másolatát. Terveik szerint péntekre érnek végcéljukhoz. Az 500 kilométeres távot a Fekete Madonna koronázásának tiszteletére futják végig.

Forrás: MTI

Fotó: Jasnagora.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria