Magyarul is imádkoztak a prágai úrnapi körmeneten

Külhoni – 2021. június 11., péntek | 9:58

Június 3-án, úrnapja alkalmából ünnepi szentmisét mutattak be a prágai Szent Vitus-székesegyházban.

A szentmisén közösen imádkozták el cseh nyelven a Budapesten 2021. szeptember 5–12. között megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus imáját.

A szentmise végén Balga Zoltán, a prágai magyar katolikus plébánia lelkipásztora röviden beszámolt a kongresszus előkészületeiről, majd felkérte a cseh híveket, hogy vegyenek részt rajta minél többen, kiemelve az örömteli hírt, miszerint a Szentatya is jelen lesz a közép-európai nemzetek számára jelentős eseményen: „Legyünk együtt tanúi, hogy Közép-Európa népei a világ minden tájáról érkező zarándokokkal együtt ünneplik az Eucharisztiát! Kifejezetten örömteli hír, hogy maga a Szentatya, Ferenc pápa is ott lesz Budapesten, ahol szentmisét fog bemutatni. Legyünk bátrak, és minél többen mutassuk meg a világnak: »Minden forrásom belőled fakad.«”

A szentmisét a hagyományos úrnapi körmenet követte a várudvaron és a Hradčany téren. Dominik Duka bíboros a prágai magyar katolikus plébániát kérte fel, hogy díszítse fel a körmenet második oltárát és készítse elő az itt elhangzó könyörgéseket és énekeket a NEK-re való készület jegyében. A prágai magyar katolikus hívek nyolc könyörgést olvastak, a kongresszusért, a családokért és a közép-európai népek megbékéléséért – négyet csehül és négyet magyarul. Majd a magyar plébánia kórusa elénekelte a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát (Győzelemről énekeljen).

Szerző: Hegedűs Máté

Forrás és fotó: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria