Május 22-én avatják boldoggá Pauline Jaricot-t, a Hitterjesztés Művének alapítóját

Kitekintő – 2022. január 23., vasárnap | 13:00

Pauline Jaricot-t, a Hitterjesztés Műve és az Élő Rózsafüzér mozgalom alapítóját május 22-én, a missziókat támogató intézmény alapításának 200. évfordulóján avatják boldoggá. Ebből az alkalomból Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa mutat be szentmisét.

„Oda menjetek, ahol élnek, küzdenek és szenvednek az emberek, és hívjátok őket. Menjetek a családokhoz, mondjátok el nekik, hogy ahol ott van Isten, ott béke van. Nem arra van szükség, hogy csak a templomokban prédikáljunk, mert a templomok már szinte üresek; nem arra van szükség, hogy hittanórákat tartsunk, mert a fiatalok nem mennek el rá; oda menjetek ezért, ahol az emberek vannak, és mondjátok el nekik, hogy Isten vár rájuk.” (Pauline-Marie Jaricot)

Pauline-Marie Jaricot-t (1799–1862) 1963-ban nyilvánította Isten tiszteletreméltó szolgálójává XXIII. János pápa. 2020. május 26-án Ferenc pápa engedélyezte a dekrétum közzétételét, amely a Pauline közbenjárására történt csoda elismeréséről szól.

Pauline-Marie Jaricot gazdag, nyolcgyermekes lyoni családból származott, édesapjának selyemgyára volt. Később megtapasztalta a testi-lelki szenvedést: leesett egy zsámolyról, és ebben a banális balesetben majdnem életét vesztette; pszichés problémák sújtották, és édesanyját is elveszítette. E sok szerencsétlenség közepette mélyen megélte Isten jelenlétét. Az elmélyült imának köszönhetően legyőzte az őt ért megrázkódtatásokat, és úgy döntött, Istennek szenteli az életét, elhagyja a gazdagságot. Lyonban a Fourvière-i Szűz kápolnájában ünnepélyesen fogadalmat tett, Istennek ajánlotta életét.

Attól kezdve a szegényekben és a betegekben szolgálta Istent, kórházakat és gyógyíthatatlan betegeket látogatott, és buzgó, imádságos életet élt. Pap testvére, Phileas és a párizsi külmissziós papok elbeszéléseiből megtudta, milyen súlyos anyagi gondokkal küszködnek a missziók. Ezért társnőivel együtt gyűjtést kezdeményezett, létrehozva ezzel a Hitterjesztés Művét, amely hivatalosan 1822. május 22-én alakult meg, és amelynek fontos szerepe volt a 19. századi francia missziós mozgalomban. Nagyon egyszerű kezdeményezésből indult ismerősök, barátok körében, akik „tízesével, százasával összefogva rendszeresen kis összegeket juttattak a pápa kezébe; ezeket mint búzamagokat ő összegyúrta és kenyérré alakította a missziók számára”.

A század végére az intézmény már minden keresztény országban jelen volt. XV. Benedek pápasága idején a mű pápai intézmény lett és székhelye Lyonból Rómába települt.

Pauline Jaricot 1821-ben aztán megalapította az Élő Rózsafüzér mozgalmat is. Látva a munkásnők nehéz életét az ő megsegítésükre is elindított egy kezdeményezést. Kialakított egy kis üzemet, ahol a profit a dolgozóké lett. Egy üzletember azonban átverte, kisemmizte Pauline-t.

Pauline-Marie Jaricot 1862. január 9-én halt meg, nyomorban.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Sanfrancescopatronoditalia.it; Santiebeati.it

Fotó: Zenit; Sanfrancescopatronoditalia.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria