Máltai Szeretetszolgálat – a hajléktalanellátásban télen különösen fontos a társadalom segítsége

Hazai – 2016. január 6., szerda | 12:01

A mínusz tíz fok körüli hidegben már olyanok hajléktalanok is felkeresik a szállókat, akik amúgy jó túlélési stratégiával rendelkeznek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós felhívja a figyelmet arra, hogy ilyenkor a túlélés az egyetlen cél.


A hajléktalan emberek gyakran nem tudnak segítséget kérni, vagy úgy utasítják el a segítségnyújtást, hogy nincsenek feltétlenül a tudatában annak, mi járhat ezzel. Ezért nagyon fontos a társadalom segítsége is – mondta a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az InfoRádiónak.

„A több napja tartó hideg azokat az embereket is ráveszi, hogy segítséget kérjenek, akik egyébként nagyon jó túlélési stratégiákkal rendelkeznek. De azt tudni kell, hogy az utcán élő hajléktalan embereknek az a fajta veszélyérzete hiányzik, mint nekünk, akik normális mederben éljük az életünket” – hívta fel a figyelmet Vecsei Miklós.

Hozzáfűzte: a hajléktalanok gyakran nem tudnak segítséget kérni, vagy úgy utasítják el a segítségnyújtást, hogy nincsenek feltétlenül a tudatában annak, mi járhat ezzel. Nagyon gyakori ilyenkor a végtagfagyás vagy a belső szervek visszafordíthatatlan elváltozása. Nagyon sok olyan sérülés lehet, ami nem jár halállal, de a hajléktalan teljes életet már nem tud élni utána.


„Ilyenkor a szociális munkásoknak és a krízisautósoknak nincs más dolguk, mint minden erejükkel azon lenni, hogy ne lehessen elutasítani a kéréseket. Olyan szállókat nyitnak meg ezekben a napokban, ahol jóformán semmilyen feltétel nincs a bent tartózkodáshoz, a túlélés az egyetlen cél ilyenkor” – fogalmazott a szeretetszolgálat alelnöke. Mint mondta, a szakma alapvető vállalása ilyenkor, hogy senkit nem utasít el. Bár jó minőségű szállásokat nem tudnak tömegesen biztosítani ezekben a napokban, de a túléléshez szükséges feltételeket biztosítani tudják.

„Végszükség esetén akár irodákat is átalakítunk hajléktalanszállóvá, és ugyanazok a szolgáltatások, amelyek egész évben rendelkezésre állnak, ilyenkor nagyobb befogadóképességgel működnek. Ilyenek a nappali melegedők, az utcai szolgálatok és a teajáratok, de elindulnak a meghosszabbított krízisszolgálatok is, amelyek a nagy hidegben egészen addig vannak kint, ameddig szükséges. Az életmentés az egyetlen cél ezekben a napokban” – nyomatékosította Vecsei Miklós.

Hangsúlyozta, hogy a legtöbb hajléktalanszállón van étel, bár a törvény nem kötelezi őket élelem adására. Az utcán élőket is megpróbálják ellátni élelemmel, a teajáratok szendvicseket is osztanak. Még nagyobb szükség van az egészségügyi ellátásra, mert ilyenkor nagyon legyengült emberekkel találkoznak. A 24 órás egészségügyi centrumok megfeszített munkában próbálnak segíteni és a mozgó orvosi szolgálatok is sokkal hosszabb ideig vannak kint ilyenkor az utcákon.

Vecsei Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos a társadalom segítsége is, hiszen néhány óra késlekedés is végzetes lehet, mert kívülről nem látszik, ki rendelkezik jó stratégiákkal. Nagyon sokszor a hajléktalan akár mínusz húsz fokot is átél egy hálózsákkal, amelyben mindegyikünk megfagyna. Minden esetben azt kell azonban feltételeznünk, hogy nincsenek meg a túléléshez szükséges stratégiái. „Nagyon fájdalmas ezt kimondani, de minden erőfeszítésünk ellenére is sokan maradnak az utcán, és ezeket az embereket odakint kell segíteni abban, hogy túléljék a mínusz tíz fokot is” – zárta a beszélgetést Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria