Margit-szigeti várostörténeti sétára várják az Ars Sacra Fesztivál támogatóit

Kultúra – 2023. június 5., hétfő | 10:39

Az Ars Sacra Alapítvány 16 éve szervezi az Ars Sacra Fesztivált, melynek során ősszel egy héten keresztül kicsik és nagyok értékes művészeti programokon vehetnek részt. A programok díjmentesek, de ahhoz, hogy ez így is maradhasson, év közben támogatási lehetőséget kínálnak. Az első támogatói sétára, mely a Margit-szigetre vezet, június 11-én kerül sor.

Sok tervezgetés, ötletelés előzte meg a 2022. évi kezdetet: az első lépés volt a támogatói séták elindítása ősszel, majd 2023 májusában elkezdték szervezni saját sétáikat, melyek művészeti missziójukhoz közel álló tematikák mentén mutatják be Budapest egy-egy szegletét.

A tervek szerint ősszel tovább bővítik a repertoárt, hogy több korosztálynak és különböző témák iránt érdeklődőknek is tartalmas feltöltődési lehetőséget nyújthassanak.

Az első séta június 11-én 16 órakor lesz a Margit-szigeten, Egy szigetnyi középkor a Dunán címmel.

A résztvevőkkel bebarangolják a középkori romokat, megismerkednek az épületek és lakóik történetével, sőt a legfrissebb régészeti kutatások eredményeivel is.

A középkorban ugyanis virágzó szerzetesi élet volt a szigeten, amely IV. Béla király lánya számára alapított kolostoráról és szentéletű lakójáról volt híres. A domonkos kolostor mellett több más egyházi intézmény is állt a területen, így az első szigeti kolostor, a Szent Mihályról nevezett premontrei rendház és templom, valamint a ferences rend Szent Kláráról nevezett kolostora. Az esztergomi érsek vára a sziget északi, a johannita lovagok vára pedig a sziget déli csúcsán helyezkedett el.

A sétát Takács Ágoston régész, muzeológus vezeti. 

Részletek és jelentkezés ITT.

Hamarosan a következő séták várhatók: Mindszenty bíboros nyomában; családi séták gyerekeknek; Budapest szerzetesek szemével.

Forrás és fotó: Ars Sacra Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria