Mariano Crociata olasz püspök a COMECE új elnöke – Ferenc pápa a béke építésére kérte a bizottságot

Ferenc pápa – 2023. március 24., péntek | 13:37

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) plenáris ülésének résztvevőit fogadta Ferenc pápa március 23-án. Március 22-én a bizottság új elnökévé választották Mariano Crociatát, a latina-terracina-sezze-privernói egyházmegye főpásztorát.

Az Európai Unió országai püspöki konferenciáinak küldöttei Rómában gyűltek össze a COMECE tavaszi plenáris közgyűlésére. Az új elnök mellett négy alelnököt is választottak a tanácskozáson: a francia Antoine Hérouard, a portugál Nuno Brás da Silva Martins, a litván Rimantas Norvila és a dán Czeslaw Kozon püspökök személyében.

A 70 éves Mariano Crociata püspök Jean-Claude Hollerich jezsuita bíborostól veszi át az elnöki posztot. 2017-től az Olasz Püspöki Konferencia delegátusa volt a COMECE-ben, majd 2018–2023 között a szervezet alelnöke.

A plenáris ülés résztvevőit Ferenc pápa csütörtökön fogadta. Egység és béke – Ferenc pápa osztozik a COMECE tagjaival az Európa alapító atyáinak e két nagy „álmában”. A Szentatya beszédében arról szólt, hogyan kell ma értelmezni az egységet és a békét. Az egységgel kapcsolatban döntő fontosságú annak meghatározása, hogy az európai egység nem lehet egyformaságon alapuló, homológ egység, hanem éppen ellenkezőleg, olyan egységnek kell lennie, amely tiszteletben tartja és értékeli a részét alkotó népek és kultúrák egyediségét, sajátosságait.

Ferenc pápa kiemelte, hogy „Európa gazdagsága a gondolkodás és a történelmi tapasztalatok különböző forrásainak konvergenciájában rejlik”. Arra figyelmeztetett, hogy „Európának akkor van jövője, ha valóban unió, és nem az országok leszűkítése a sajátosságaikkal együtt”. A kihívás pontosan ez: egység a sokféleségben. Ez akkor lehetséges, ha van egy erős inspiráció. Különben az apparátus, a technokrata paradigma érvényesül, ami azonban nem termékeny, mert nem lelkesíti az embereket, nem vonzza az új nemzedékeket, nem vonja be a társadalom éltető erőit egy közös projekt megvalósításába. Ebben a kihívásban az Egyház feladata – mutatott rá a pápa – „olyan emberek képzése, akik az idők jeleit olvasva tudják, hogyan értelmezzék az európai projektet a történelem mai pillanatában”.

A békés együttélésről szólva Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a különböző országok részéről nagyobb elkötelezettségre van szükség. „Béke. A mai történelemnek olyan férfiakra és nőkre van szüksége, akiket az egyesült Európa álma éltet a béke szolgálatában.” A pápa ismét rámutatott: ma egy harmadik világháborúról beszélhetünk, és az ukrajnai háború „megrendítette az európai békét”. Megállapította, hogy a szomszédos nemzetek mindent megtettek a menekültek fogadása érdekében, és minden európai nép elkötelezte magát az ukrán néppel való szolidaritás mellett, de ennek a „közös fellépésnek a jótékonyság érdekében összhangban kellene lennie a béke iránti összetartó elkötelezettséggel”, még ha ez nem is könnyű és nyilvánvaló.

Ferenc pápa úgy fogalmazott: ez egy „nagyon összetett” kihívás, mivel az Európai Unió országai több szövetségben, érdekkapcsolatban és stratégia mentén működnek, amelyeket nehéz egyetlen projektben összefogni. Ugyanakkor „a háborút többé nem lehet és nem szabad a konfliktusok megoldásának tekinteni. Ha Európa országai ma nem osztják ezt az etikai-politikai elvet, akkor az azt jelenti, hogy eltávolodtak az eredeti álomtól. Ha viszont osztják ezt az elvet, akkor el kell kötelezniük magukat a megvalósítása mellett, minden erőfeszítéssel és bonyolultságával együtt, amit a történelmi helyzet megkíván. Mert a háború a politika és az emberiség kudarca. A politikusoknak ezt tiszteletben kell tartaniuk” – nyomatékosította a pápa.

A COMECE természeténél fogva „híd” az európai egyházak és az Unió intézményei között; a kapcsolatok, a találkozók és a párbeszéd építésével a békéért dolgozik. A pápa próféciát, előrelátást és kreativitást kért a béke ügyének előmozdításához. Ez egy olyan építkezési folyamat, amelyhez „építészekre és kézművesekre” egyaránt szükség van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria