Marton Bernát, a dallasi maratonista pap Pécsett

Hazai – 2015. április 24., péntek | 9:10

A ciszterci szerzetes, pap tanár április 20. és 26. között a rend pécsi Nagy Lajos Gimnáziumának vendége. Bernát atya eddig összesen harminckét maratont és hét ultramaratont futott le. Az iskola belvárosi futóversenyt rendezett a tiszteletére – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.


Marton Bernát 1956. november 20-án, tizenöt éves korában hagyta el Magyarországot, 1958 januárjában ért Dallasba. Előtte többször eltévedt, New Yorkban is. Meg van győződve arról, hogy útját végig a gondviselés kísérte, és kíséri mind a mai napig.

Bernát atya a dallasi ciszterci gimnáziumban tanít latint és franciát. Az iskola háromszázötven diákja közül néhányan magyar származásúak, de ő az egyetlen magyar pap tanár. Dallasban és környékén anyanyelvű miséket is tartanak a kétszázötven fős magyar gyökerű közösségnek.

Marton Bernát ötvenöt évesen kezdett el futni, két évvel később vállalta az első maratont. Azóta minden évben teljesíti a távot. Hét éve az ultramaratont sem hagyja ki. Az Egyesült Államokban a futás nagyon kedvelt sport, Dallasban 30 ezren regisztráltak az ultramaratonra. Bernát atya korosztályában a legidősebb résztvevő, tizenkét évvel idősebb, mint a korban hozzá legközelebb álló versenyző.

Az atya ebben a félévben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tanít angolt vendégtanárként. Egy hétre Pécsre is ellátogatott. Járt a Ciszterci Nevelési Központban, valamint a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, ahol órákra ül be, és előadásokat tart. Megnézte az intézmény új, korszerű technikával felszerelt biológiai laborját, sőt a Lajos-napi királyválasztáson is részt vesz.


Április 22-én, szerdán különleges futóversenyt rendezett a gimnázium a dallasi szerzetes tiszteletére. A néptáncos bemelegítés után csaknem három kilométert futottak a gimnazisták és általános iskolások a belvárosban. Marton Bernát atya sérülése miatt nem futott, az indítást viszont vállalta. Harminckét maraton és hét ultramaraton után elmondta: szeretné, ha minél többen megtapasztalnák a futás örömét. Csak egy futócipő kell: bárki bármikor elkezdheti.

A tervek szerint a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ezentúl minden évben megrendezi az áprilisi futógálát.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria