Matteo Zuppi bíboros Kirill pátriárkával találkozott Moszkvában

Kitekintő – 2023. június 30., péntek | 13:09

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, moszkvai látogatásának második napján Matteo Maria Zuppi bíboros, bolognai érsek, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke a Szentatya küldötteként Kirill pátriárkával találkozott. Este szentmisét celebrált a Szeplőtelen Fogantatás székesegyházában.

A Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája és Matteo Zuppi bíboros közötti beszélgetés fő témája az egyházak „a béke és az igazságosság ügyének szolgálatában” volt, az ukrajnai konfliktus „feszültségeinek enyhítése” érdekében. Június 29-én, csütörtök délután a patriarkátus székházában egy tolmács, valamint a pátriárka munkatársai és Giovanni D’Aniello, az Orosz Föderáció és Üzbegisztán apostoli nunciusa jelenlétében arról beszéltek, hogy

a világ összes erejének össze kell fognia egy nagyobb fegyveres konfliktus megelőzése érdekében.”

Hasonló szavak hangzottak el a 2022. március 16-i videohívásban Ferenc pápa és Kirill pátriárka között, alig egy hónappal a Kijev elleni első támadás után, amely beszélgetés során a pápa megismételte annak a fontosságát, hogy mint pásztorok „fogjanak össze a béke elősegítése érdekében, valamint hogy

az Egyház nem a politika, hanem Jézus nyelvét beszéli”.

Kirill – az orosz állami hírügynökségek szerint – azzal üdvözölte a bolognai bíboros-érseket, hogy „örül” annak, hogy „jól ismert testvérek kíséretében” érkezett Moszkvába. „Nagyra értékeljük, hogy Őszentsége Moszkvába küldte Önt. Ön Olaszország egyik legnagyobb metropoliszának, egyházmegyéjének lelki vezetője, és híres érsek, aki fontos szolgálatot végez népe számára” – mondta a pátriárka. Zuppi bíboros  – a helyi újságok beszámolója szerint – állítólag meghívta őt, hogy látogasson el Bolognába.

Ez a tegnap délutáni találkozó az első a háború kezdete óta Kirill pátriárka és Ferenc pápa közvetlen képviselője között, miután a Szentatya és Oroszország pátriárkája közötti jeruzsálemi találkozó meghiúsult, amely a közös nyilatkozat aláírásával zárult 2016-os kubai találkozót követte volna.

Pietro Parolin bíboros-államtitkár egy hónapokkal ezelőtti római esemény alkalmával a következőket mondta: „El kell ismernünk, hogy nehéz időket élünk. De ez nem jelenti azt, hogy a holtponton vagyunk, vagy hogy fagyos a helyzet az Orosz Ortodox Egyház és a Katolikus Egyház között. Megvannak a kommunikációs csatornák és léteznek a párbeszédre tett kísérletek.”

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni a moszkvai patriarkátus külső egyházi kapcsolatokért felelős osztályának elnöke, Antonyij (Szevrjuk) volokolamszki metropolita római látogatását, aki Kirill mellett szintén jelen volt a Zuppi bíborossal folytatott tegnapi beszélgetésen. Május 3-án Antonyij metropolita részt vett az általános kihallgatáson a Szent Péter téren, és végül üdvözölte a pápát, akivel rövid beszélgetést folytatott. Az előző napon Claudio Gugerotti érsekkel, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusával találkozott. Antonyij metropolita június közepén visszatért Olaszországba, akkor a Sant’Egidio közösség alapítójával, Andrea Riccardival találkozott.

A Maria Alekszejevna Lvova-Belovával, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosával való találkozó és a moszkvai patriarkátus székházában tartott megbeszélést követően Zuppi bíboros ünnepi szentmisét mutatott be a Szeplőtelen Fogantatásnak szentelt katolikus székesegyházban. A moszkvai katolikus közösséggel találkozva átadta „a Szentatya üdvözletét, közelségét és imáit”.

Homíliájában – amelyet teljes egészében Szent Péter és Pál alakjának szentelt – Zuppi bíboros a két apostol eltérő jellemvonásait hangsúlyozta.

Az Egyház nem egyenlővé tesz, hanem egységessé; különbözővé, de egy közösséggé.

Isten egyedivé, megismételhetetlenné tett bennünket, és mindannyiunkat egy eredeti sajátossággal, a lélekkel teremtett.” Ezután a bolognai érsek az „egységről” beszélt, amely

nem hatalomból, hanem kölcsönös szolgálatból származik; nem a vérségi kötelékből, hanem abból, amit Isten hozott létre, aki minket, gyermekeit a családjává tesz”.

Ezért a pápa küldöttje sürgette, hogy „soha ne hagyjuk abba az egység keresését, mert a megosztottság a közömbösségben növekszik”, és „a megosztottság mindig botrányt jelent Jézus szemében, aki azért imádkozik, hogy az övéi egyek legyenek”.

Ebből adódik az új békefelhívás: „Az Egyház, mint anya, szüntelenül a béke ajándékát kéri, fáradhatatlanul keresi azt, mert minden ember fájdalma az ő fájdalma.” Az Egyház „mindig anya” – nyomatékosította a bíboros. – Ez „az egyetlen oka a napjainkban zajló küldetésnek, amelyet Péter utóda akar, aki nem adja fel, és mindent megtesz azért, hogy a földről felszálló békevárakozás hamarosan beteljesedjen”.

Június 30-án, kora délután Matteo Maria Zuppi bíboros visszatér Rómába.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria