McDonald’s nyílik a Szent Péter tér közelében

Kitekintő – 2016. október 20., csütörtök | 20:00

Az Apostoli Szentszék Vagyonkezelősége (APSA) bérbe adta Rómában a Borgo Pio egyik épületének néhány helyiségét a McDonald’s amerikai gyorséttermi hálózatnak. A környéken élők és a házban lakó bíborosok tiltakoznak, a vagyonkezelőség szerint minden a törvényi előírásoknak megfelelően történik.


Az épület a Vatikán tulajdonát képezi, közel van a Szent Péter térhez, de nem a Vatikánvárosi Állam területén, hanem a Borgo Pio és a via del Mascherino sarkán található, bejárata a Città Leonina tér felől nyílik. Az APSA korábban is bérbe adta ezeket a helyiségeket, azelőtt egy bank működött benne, majd gazdátlanná vált, és éveken át nem kaptak megfelelő ajánlatot. Az amerikai gyorséttermi hálózat által kínált bérleti díj a háromszorosa annak, amit az elmúlt években kínáltak az 538 négyzetméteres területért – a La Repubblica olasz napilap információi szerint havi 30 ezer euróról van szó.

Idén nyáron az Apostoli Szentszék Vagyonkezelősége levélben fordult az épületben lakó bíborosokhoz, amelyben tudatta velük, hogy az általuk befizetett költségtérítésből vonják le azt az összeget, amelyből alkalmassá teszik a helyiségeket a gyorsétterem számára, többek között egy füstelvezető cső kiépítésével. Elio Sgreccia bíboros, a Pápai Életvédő Akadémia tiszteletbeli elnöke a La Repubblica hasábjain fejezte ki tiltakozását, szerinte a döntés nem tartja tiszteletben a városképet, és nem tartja megfelelőnek annak módját sem, ahogyan a vagyonkezelő tudatta a lakókkal, hogy hozzá kell járulniuk a költségekhez. Véleménye szerint az épületet Ferenc pápa tanítása alapján inkább a szükséget szenvedők megsegítésére, befogadására kellene szentelni.

A Borgo Pio lakói is a városkép miatt aggódnak, mert a gyorsétterem véleményük szerint nem illeszkedik a helyi művészeti, kulturális hagyományokba. A helyi városvédő egyesült levélben fordult Ferenc pápához, kérve, hogy akadályozza meg a bérbeadást.

Domenico Calcagno bíboros, az APSA elnöke ezzel ellentétben jó lehetőséget lát a McDonald’s ajánlatában, és azt nyilatkozta, mindenben betartják a törvényi előírásokat, a tervek nem állnak szemben sem a hagyományos városképpel, sem pedig a Szentszék érdekeivel.

Rómában 1986-ban nyílt meg az első McDonald’s étterem a piazza di Spagnán, a híres Spanyol lépcső mellett. Már akkor is, és azóta sokszor heves vitákat váltott ki az olasz társadalomban a gyorséttermi hálózat megjelenése, újabb éttermek nyitása. Jelenleg félezer McDonald’s étterem működik Olaszországban, ahol 20 ezer embert foglalkoztatnak.

Forrás: Huffingtonpost.it; Larepubblica.it

Fotó: Unita.tv

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria