Megajándékozottak vagyunk – Udvardy György érsek adventi üzenete

Nézőpont – 2023. december 4., hétfő | 17:38

Az alábbiakban a veszprémi érsek 2023 adventjének kezdetére írt üzenetét – szerkesztett formában – közöljük.

„Együtt készülünk Egyházunk vezetésével az adventi időben a karácsony megünneplésére. A karácsonyban átéljük, hogy megajándékozottak vagyunk, megajándékozottak az Istentől, mert ő a Fiában emberré lett. Megismerhettük Jézus Krisztust, a nagy ajándékot – általa és benne megismerhettük az Istent, akit Atyának szólíthatunk, és megkapjuk az ő Szent Lelkét, aki vezet bennünket, aki bátorít, a jóra ösztönöz.

Megajándékozottak vagyunk.

Az ajándékról időnként megfeledkezünk. Az ajándék néha eltűnik a szemünk elől. A szent idő, az adventi idő, a közös készület, az imádság, az áldozathozatal, a karácsonyra való hagyományos készületek kialakítása – mind-mind segíthetnek bennünket, hogy nyitott lélekkel akarjuk fogadni Isten nagy ajándékát, az életet.

Mit is ünneplünk? Ünnepeljük, hogy ismerjük az Atyát, kapcsolatban vagyunk a Fiúval, Isten Szent Lelke vezet bennünket. Az életet ünnepeljük. S mennyire szükséges, hogy ünnepelni akarjuk az életet, ajándékként akarjuk megélni, mert életünk hány és hány pontján fedezzük fel, hogy meggyengültünk – az istenkapcsolatban, az ember méltóságának őrzésében, a család hivatásának támogatásában, életünk döntéseiben, vagy éppen a béke kívánásában és a béke akarásában. Ez mind az élet ellen van, de mi, a remény emberei az adventi időben újból erőfeszítést akarunk tenni arra, hogy az élet Istenét ismerjük, az életet szolgáljuk, a családot, az ember méltóságát, az emberi békét. (...) Mert a remény emberei vagyunk. Mert hisszük, hogy reménységünk az örök életre szól, hisszük, hogy nem csalatkozunk az Istenben, az Atyában, és hisszük, hogy Jézus személye és tanítása biztos útmutatást ad nekünk.

Legyünk bátrak ebben az adventben is – hallgatni Isten igéjét, részt venni a szentmiséken, többet imádkozni, áldozatot hozni, ajándékká válni mások számára a remény embereiként” – kíván áldott készületet mindannyiunk számára a veszprémi érsek.

*

Veszprém város és az érsekség közös adventi koszorúján az első gyertyát a Szent Mihály-főszékesegyházban gyújtották meg december 2-án, szombaton este.

Ilyenkor az adventi időszakban Jézus arra hív meg bennünket, hogy picit forduljunk magunkba, töltsünk több időt egymással, a szeretteinkkel, legyünk közösségben és tudatosítsuk magunkban, hogy Jézus meg akar születni bennünk – hangsúlyozta Kulcsár Dávid, a főszékesegyház káplánja az ünnepi gyertyagyújtáson, melyről bővebb beszámoló IDE kattintva olvasható.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Facebook/Szűz Mária Szent Neve Római Katolikus Egyházközség, Páhi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria