Megáldották az épülő Szent Anna-óvoda alapkövét Geszteréden

Hazai – 2023. december 5., kedd | 14:43

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új, háromcsoportos óvodát építtet Geszteréden, a Szent Anna-egyházközség plébániaépülete mellett. Az óvoda ünnepélyes alapkőletételéhez kapcsolódó ünnepséget december 1-jén – az esős időjárás miatt – a templomban tartották. Az alapkövet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg.

Törő András, a házigazda intézmény igazgatója köszöntőjében elmondta: „Nem az a kérdés, hogy léteznek-e csodák, hanem az, hogy hiszel-e bennük eléggé ahhoz, hogy létrehozd őket. Mi hittünk a csodában, álmodtunk róla, hogy egyszer majd az óvodásaink egy modern, tágas óvodaépületben tölthetik jellemüket és tudásukat fejlesztő mindennapjaikat.

Legyen ez az óvoda a geszterédi gyermekek oktatásának, szellemi fejlődésének, hitben való gyarapodásának olyan helye, ahol testben és lélekben egyaránt növekedhetnek.”

Az igazgató megköszönte az egyházmegye támogatását Palánki Ferenc megyéspüspöknek, aki jó gazdaként nyújtott segítő kezet a geszterédi intézménynek, hogy a régi, elavult, korszerűtlen óvoda helyébe egy modern, 21. századi épületet; biztonságos, élhető környezetet hozzanak létre az óvodások számára. Majd köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért is.

Szabó József polgármester beszédében elmondta, minden gyermeknek meg kell kapnia a fejlődését szolgáló legjobb lehetőséget: a legmagasabb szintű oktatást-nevelést, egészségügyi ellátást. Hozzátette, a beruházás illeszkedik Geszteréd településfejlesztési tervéhez is, hiszen a magas színvonalú szolgáltatás növeli a község lakosságmegtartó képességét, hozzájárul az élhető település kialakításának folyamatához, vonzóvá téve Geszterédet az ide települők számára.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a mai felgyorsult világban sokszor főként a fiatalok, de a felnőttek is nehezen döntenek akár az iskolaválasztásban, pályaválasztásban, párválasztásban. A nevelésnek óriási szerepe van ebben. Segítsük fiataljainkat, hogy leginkább a jó mellett döntsenek. A geszterédiek jól döntöttek, amikor az iskola, óvoda katolikus fenntartása mellett tették le a voksukat – hangsúlyozta az államtitkár. – A Katolikus Egyház is csatlakozhatott a kormány óvodaprogramjához, ennek keretében a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye rövid időn belül a harmadik óvodát építteti, országos szinten pedig a Katolikus Egyházon belül 13 ezer új, illetve megújuló férőhelyet jelent mindez.

Az ünnepségen az óvodás gyermekek műsorral örvendeztették meg a résztvevőket.

Az alapkő megáldása előtt Palánki Ferenc megyéspüspök a színvonalas szereplésre utalva elmondta, nem színészi teljesítményt, hanem magát az életet látta, azt, amely éppen hogy csak elindult, és már most virul, növekszik, sok ember arcára mosolyt, örömet csalva.

„Minden gyermek hasonlított arra a kisgyermekre, akit a Szent Anna-templom oltárképén láthatunk. Mária szinte óvón, védőn tartja a kezét, hogy el ne essen a gyermek Jézus. Már nem is fogja, csak vigyáz rá, hogy növekedve egyre inkább önálló életet tudjon élni – fogalmazott a főpásztor. – Óvónők, pedagógusok, munkatársak, építők mindannyian így tartjuk a kezünket a gyermekek mellett, hogy tudjanak növekedni korban, kedvességben, bölcsességben Isten és az emberek előtt.

Az oltárképről, amelyen Szent Anna és Szent Joachim fogadják az unokájukat, a háttérben pedig Szent József munkájával gondoskodik a családjáról, a családi harmónia sugárzik. Az Egyházban, a templomban vagyunk, és a szomszédban egy vadonatúj óvoda épül, amely családi légkört fog teremteni a gyermekek számára. Olyan szeretetteljes légkört, ahol tudnak növekedni, formálódni, alakulni, hogy egészséges, érett, felelősséget vállaló, elköteleződésre képes felnőttekké tudjanak válni” – mondta Palánki Ferenc püspök.

A főpásztor hangsúlyozta: mindannyiunknak feladata van ebben a folyamatban. „Segítsük a családokat itt, Geszteréden, hogy tudjanak fejlődni, növekedni és szeretetközösséggé válni. Gyakran elhangzik, hogy jó családi háttér mellett lehet igazán jól dolgozni. Ez fordítva van: A család az előtér, az összes többi csak háttér, mert a családban, a szeretet közösségében növekedik a gyermek, a jövő, aki maga Krisztus.”

Palánki Ferenc végül megköszönte a kormány támogatását, az összefogást, amelynek eredményeként az elmúlt években Geszteréden valóban csodák születtek.

Az utókor számára az időkapszulába a következő tárgyakat és dokumentumokat helyezték el: az épület tervrajza, az óvodai és iskolai nevelőtestület névsora, fényképei; az óvodások rajzai, a régi óvoda fényképe, valamint a Kelet-Magyarország aznapi, 2023. december 1-jei száma.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria