Megáldották Debrecen első köztéri Szent István-szobrát

Hazai – 2020. augusztus 21., péntek | 17:58

A felújított Dósa nádor téren augusztus 20-án megáldották Szanyi Borbála szobrászművész alkotását, az első köztéri szobrot, amely Debrecenben Szent István királyt ábrázolja. A nyilvános ünnepségen részt vett a város vezetése és jelen voltak a történelmi egyházak helyi képviselői is.

Jövőt építeni csak szilárd meggyőződéssel, valamint az Istenbe és az időtállóságba vetett hittel lehet. A jövő építésének egyik legkiemelkedőbb példája első királyunk életműve – fogalmazott Papp László polgármester a szoboravatáson.

Nemzetünk szellemi és lelki egységét nem lehet megőrizni Szent István király tisztelete, örökségének ápolása és gyarapítása nélkül. Debrecen a magyar kereszténység egyik kiemelkedő központjaként, a modern, nemzeti konzervativizmus zászlóvivőjeként mélyen elkötelezett Szent István király eszmeiségének ápolása, erősödése és az utókorra történő átörökítése mellett – emelte ki a városvezető. Elmondta, hogy Debrecen a közgyűlés döntése értelmében emléket kívánt állítani államalapító királyunknak ott, ahol „találkozik a történelmi múlt a modernséggel, a jövővel, ahol a bennünket körülvevő épületek három évszázadot ölelnek fel. Közülük az egyik, a városháza épülete adott már védelmet a magyar Szent Koronának.”

A polgármester utalt arra a virtuális négyszögre, amely az új szoborral kiegészülve a városnak azon pontjait jelöli, ahol első királyunkra emlékezhetünk. A négyszög két pontját két templomnál találjuk: a Szent Anna-székesegyház bejárata fölötti fülkében áll Debrecen legrégebbi Szent István-szobra, a szabadságtelepi Szent István-templom kertjében szintén egy egészalakos szobor található. A harmadik pont a város múzeumi negyedében, a Déri téren található 1942-es dombormű.

A most felavatott, fekete gránittalapzaton álló, a szemlélőhöz mégis közeljövő szobor erőteljesen fejezi ki az uralkodó méltóságát, szentségét, mindannyiunk számára érzékelhetővé válik István emberközelisége, határozottsága – véli a polgármester. – Szent István debreceni szobra nem a harcost ábrázolja, hanem a magyar államot stabil alapokra helyező, népe között élő és azt vezető és védő uralkodót. A lefelé tartott kard pedig az erő és a védelem szimbóluma.

Papp László hangsúlyozta, Debrecen azt üzeni első királyunk szobrának az összetartozás évében történő felállításával, hogy kötelességünk úgy élni, munkánkat úgy végezni, hogy a magyarság szellemi és lelki egységét megőrizzük és megerősítsük. Jövőnket Szent Istvánhoz hasonlóan a keresztény Európában képzeljük el.

Az ünnepi beszédet követően leleplezték a szobrot, majd Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Fekete Károly református püspök megáldották a Szent Istvánt ábrázoló alkotást. Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el a szobornál.

A beszámoló teljes egészében ITT olvasható.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria