Megáldották a kondorosi Batthyány-Geist-kastély felújított kápolnáját

Hazai – 2020. szeptember 21., hétfő | 14:48

Szeptember 19-én, szombaton megáldották a kondorosi Batthyány-Geist-kastély kertjében álló, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz stílusú Jézus Szíve-kápolnát.

A Batthyány László által 1844 és 1851 között építtetett vadászkastély a kereszténység, a magyar függetlenség, a magyar vadászati kultúra szimbolikus helye – fogalmazott az ünnepségen Ribárszki Péter polgármester. Kondoros konzorciumban Békésszentandrás és Csabacsűd településekkel jelentős európai uniós forrást nyert el a térség turisztikai fejlesztéseire. Ennek részeként 31 millió forintból újulhatott meg kívül-belül a kastély ingatlankomplexumának legjobb állapotban megmaradt épülete, a Jézus Szíve-kápolna. Az önkormányzat 2015-ben kormányzati és uniós támogatás segítségével rendezte a kastélyt övező 4,5 hektáros kertet – tette hozzá a polgármester, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan a kastélyépület rekonstrukciója is megkezdődhet.

A 18. században német földről Magyarországra, Békés megyébe települt Geist család a Katolikus Egyház nagy jótevője volt. Közülük is kiemelkedik azonban Geist Gyula, aki többször is jelentős összeget adományozott a kondorosi katolikus templom javára. 1903-ban bekövetkezett halálát követően felesége elhatározta, hogy a kastélykertben sírboltkápolnát épít férje emlékére. A Jézus Szíve tiszteletére emelt kápolna ünnepélyes felavatására 1904. október 9-én került sor.

Napjainkban a kápolna, illetve a kastélykert az október 6-i városi megemlékezések helyszíne. Az itt álló Battyhány-fát a Geist család hagyománya szerint egykor maga Batthyány Lajos miniszterelnök ültette. (Forrás: Kormány.hu; Wikipedia)

Az ünnepségen az Orbán Viktor miniszterelnök levelét tolmácsoló Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár rámutatott, a múlt értékeinek megbecsülése, megóvása nélkül egyetlen nemzetnek sem lehet sikeres jövője. A kormányfő bízik abban, hogy a kápolna a következő évtizedek, évszázadok során a Geist család leszármazottai mellett még sok hívő keresztény magyar embernek nyújt majd alkalmat imádságra és elmélkedésre – mondta az államtitkár.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára leszögezte, a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak az ország szellemi és lelki megújulásában. Ez a megfontolás vezette és vezeti a kormányt akkor, amikor forrásokat biztosítva segíti elő határokon innen és túl a templomok, kápolnák renoválását. Az elmúlt három évben az egyházi örökségvédelemre fordított összeg éves szinten meghaladta a 100 milliárd forintot.

Az ünnepi beszédek után a Geist család leszármazottja, Patay Géza mondott rövid köszöntőt, majd Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök áldotta meg az emlékhelyet. Az esemény zárásaként részlet hangzott el a Magyar miséből, ezt követően pedig emlékkövet helyzetek el a kápolna előtt, majd átvágták a nemzeti színű szalagot.

Forrás: MTI; Beol.hu

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria