Megáldották a magyar hozzájárulással létrehozott Szent II. János Pál-kápolnát Częstochowában

Külhoni – 2021. október 25., hétfő | 11:52

A Jasna Góra-i pálos kegyhelyen október 24-én Arnold Chrapkowski generális áldotta meg a magyar hozzájárulással létrehozott Szent II. János Pál-kápolnát. Az ünnepi szertartáson jelen volt Juhász Ferenc miskolci plébános, az Adoremus liturgikus kiadványunk állandó szerzője. Személyes hangú beszámolóját adjuk közre.

1382-ben tizenhat pálos szerzetes elindul Magyarországról, és a lengyelországi Częstochowában megtelepedve létrehozzák azt a kolostort, ami azóta a lengyel vallási élet legjelentősebb központja. Sokan ismerik a magyar katolikusok közül is ezt a kegyhelyet, a pálosok által több mint hat évszázad alatt felépített csodát.

A közös katolikus hit, a múltban is és a jelenben is erősíti azt az egységet amely a lengyel és a magyar nép között kitapinthatóan érzékelhető. Nem kell jósnak lenni, hogy a jövőt is hasonlóan gondoljuk el. Néhány hete – éppen a Budapesti Eucharisztikus kongresszus zárómiséjének időpontjában – avatták boldoggá Stefan Wyszyński bíborost, aki a magyar Mindszenty bíboros sorsának lengyel alakja.

Ez a lengyel–magyar kapcsolat a napokban ismét újabb szállal kötődött egymáshoz. Október 24-én megáldották azt a kápolnát a Jasna Góra-i pálos kegyhelyen, amelyet a kolostoregyüttes egyik falrészében alakítottak ki, a gyóntató udvar kerengőjében. Hat alkalommal járt a szent pápa zarándokként a kegyhelyen – úgy döntöttek, hogy legyen ott egy modern kápolna is, amely az őt tisztelők számára készül. Marian Waligóra pálos szerzetes kezdeményezte, aki 2014–2020-ban a kegyhely igazgatója volt.

A Szent II. János Pál tiszteletére létesített kápolna oltárképét a kolostorban élő szerzetes festette. Az oltárt, az ambót, a sekrestye berendezését, valamint a tizennégy állomásból álló stációs szoborcsoportot Dobróka László pálos confrater és családja adományozta Magyarországról. A keresztút Varga Gábor, Dombóváron élő keramikus és szobrászművész alkotása.

Az ünnepi szentmisét Arnold Chrapkowski generális mutatta be a kegykép előtt, melyet az országos lengyel TV1 közvetített. A szentmise után, a kápolna megáldása előtt beszédben a generális utalt arra, hogy a lengyelek és a magyarok mindig egymást erősítve és egymás hitéből erőt merítve álltak helyt Európa viszontagságos időszakában, így ma is.

Az a megtisztelő lehetőségem adódott, hogy személyesen részt vehettem a szentmisén és a kápolna megáldásán. A pandémia alatt nem jártam a kegyhelyen, szomorúan hallottam a hírekből, hogy voltak hetek, amikor egyetlen zarándok sem jött, nem jöhetett a kolostor falai közé. A pálos atyák elmondása szerint „rémálom” volt az egész! Egy zarándokközpontban, ahol kora reggeltől késő estig ezrek és ezrek koptatják a köveket, mondják a rózsafüzért, és folyamatosan mutatják be a szentmiséket, az üres terek látványa leírhatatlan. Mostanság, lassan bár és óvatosan, de újra zarándokok töltik meg a templomteret. A kolostor vezetése reméli, hogy ez így is maradhat. Azért is fontos lenne ez, mert a napokban nyilvánosságot kapott, hogy a Népek Evangelizációjának Kongregációja által közreadott statisztikai jelentés szerint a világon mindenütt növekszik a katolikusok száma, kivéve Európában, ahol csökken. Ez alól talán csak a pálosok lengyelországi kegyhelye a kivétel: mozdulni is alig tudtunk ezen a hétvégén.

A lengyel–magyar összetartozás jeleként a krakkói Irgalmasság bazilikája alatt található Communio Sanctorum magyar kápolna mellett most Częstochowában is létesült egy olyan szakrális tér, amelyet fontos lesz magyar zarándokoknak látogatni. A közel hatszáznegyven évvel ezelőtt, tizenhat magyar pálos szerzetes által alapított kolostor ismét gyarapodott. Köszönet érte!

Stefan Wyszyński bíboros egyik legismertebb írása, amelyben az Úr imádságáról elmélkedik, magyar nyelven az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg. A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Szentirmay Piroska

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria