Megáldották a mátészalkai görögkatolikus „bárka” bölcsődét

Hazai – 2024. június 5., szerda | 13:18

Június 3-án Szocska A. Ábel megyéspüspök Mátészalkán megáldotta a Nyíregyházi Egyházmegye új „bárka” bölcsődéjét.

Újabb „bárka” nyílt meg a kisgyermekek előtt Mátészalkán.

A Nyíregyházi Egyházmegye megbízásából korábban Máriapócson, illetve  Fehérgyarmaton, Nyírbátorban és Vásárosnaményban épült Noé bárkája tematikájú bölcsőde, melyek a bejáratnál Noé bárkáját elevenítik meg. (Ugyancsak az elmúlt időszakban adták át a nyírlugosi bölcsődét is, amelyet bár nem az egyházmegye építtetett, de a Görögkatolikus Egyház működtet.)

Az átadóünnepségen jelen volt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára; Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke; Kiss András, a megyei közgyűlés tagja; Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője;  Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere; Szűcs Gyula, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője; további városi intézmények és görögkatolikus intézmények vezetői; az egyházmegye bölcsődéinek telephelyvezetői és lelkiigazgatói; Gánicz Endre, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke; Szabó Tamás pasztorális helynök, Papp Zoltán mátészalkai esperes-parókus; valamint házigazdaként Bodnár Attila atya, a Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola új bölcsődéjének lelkiigazgatója; a tervezés és kivitelezés, valamint a projektért felelős munkatársak és a püspöki hivatal dolgozói.

A szentelési szertartás előtti elmélkedésében Szocska Ábel püspök arra hívta fel figyelmet, milyen bizalommal hagyatkoznak rá a gyermekek a nevelőkre. Arra biztatott, hogy az ő példájukat követve merjünk ráhagyatkozni mi is Istenre.

Köszöntőt mondott Hanusi Péter polgármester, aki szerint „a bölcsőde a család ölelő karjának meghosszabbítása, s a legfontosabb, hogy a pici gyerekeknek szeretet adjunk”.

Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője a bölcsődefejlesztések fontosságát hangsúlyozva arra mutatott rá, hogy a szülők foglalkoztatását is elősegíti, ha a gyermekeiket már az óvodáskor előtt intézménybe tudják adni.

Fülöp Attila köszöntőbeszédében kiemelte, hogy minden segítséget megadnak a családoknak a vágyott gyermekek megszületéséhez, az államtitkár szavai szerint pedig a bölcsődei férőhelyhiány akadálya lehet a gyermekvállalásnak. Így a bölcsődék a helyi közösségek, a családok és a családpolitika érdekét is szolgálják.

Az új intézmény dolgozói, a bölcsődések, valamint a Mária Kertje Görögkatolikus Óvoda óvodásainak műsora után minden jelenlévő fa emlékplakettet kapott a gyermekek ujjlenyomataival.

Szocska Ábel püspök Szent Miklós-ikont ajándékozott a mátészalkai bölcsőde telephelyvezetőjének, valamint a megyei közgyűlés elnökének, és megköszönte a bölcsőde megvalósulását támogatók segítségét.

A szenteltvízzel való meghintés után a vendégek bejárhatták a bölcsődét.

Ezt követően az épület előtt fát ültetett Szocska Ábel püspök és Fülöp Attila államtitkár, hogy a bölcsőde a remények szerint úgy hozza lelki gyümölcseit, miként Jeremiás prófétánál olvashatjuk:

Olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely gyökereit egészen a folyóig ereszti.

Ha jön a hőség, nem kell félnie, lombja mindig zöldelleni fog.” (Jer 17,8)

A beruházás a Nyíregyházi Egyházmegye a TOP 1.4.1-19-SB1-2019-00012 azonosító számú, a „Nyíregyházi Egyházmegye Gyermekjóléti szolgáltatásának fejlesztése új görögkatolikus Bölcsőde létrehozásával Mátészalkán” című projekt keretében valósult meg.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg: MTI; P. Tóth Nóra

Fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria