Megáldották a temesvári Gerhardinum felújított óvodáját

Külhoni – 2019. május 29., szerda | 18:48

Átadták és megáldották május 23-án a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum felújított óvodáját. A Gerhardinum oktatási központban jelenleg összesen 117 magyar gyermeket nevelnek és tanítanak.

A magyar kormány 2016 decemberében indította el az óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények és környezetük építését, felújítását, az óvodapedagógusok képzését, az egészségügyi, sport- és rekreációs szolgáltatások fejlesztését, a védőnői szolgálat fejlesztését és a virtuális óvoda létrehozását is magában foglaló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. Az Erdélyt, Felvidéket, Kárpátalját, Muravidéket és Horvátországot érintő intézményfejlesztéssel a kormány célja, hogy növekedjen a határon túli magyar óvodások száma.

A program keretében a temesvári püspökséggel együttműködésben újult meg az elmúlt évben a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum óvodája, továbbá az ebédlő, a konyha és az Aula Magna. Az épületet Pál József Csaba temesvári megyéspüspök áldotta meg május 23-án. Az ünnepségen jelen voltak Dirschl Johann általános helynök, Laus Nikola püspöki irodaigazgató, Szilvágyi Zsolt püspöki helynök, Ruppert József piarista szerzetes, a rend romániai delegátusa; valamint közéleti személyiségek, köztük Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

A magyar óvodások népdalokkal köszöntötték a vendégeket. Jakab Ilona igazgató úgy fogalmazott: „A Jóisten kegyelméből és a magyar összefogásnak, segítségnek köszönhetően jutottunk el eddig a pillanatig. Ahol szeretet, munka, tenni akarás és összefogás van, ott jövő is van.”

Halász Ferenc Temes megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy minden Temes megyei óvoda egy „magyar sarkot” (készségfejlesztő játékokat, mese- és mondókáskönyvet tartalmazó csomagot) kapott ajándékba.

Pál József Csaba megyéspüspök Isten áldását kérte az intézményre és annak minden tanárára, tanítójára, óvónőjére és növendékére.

Az ünnepség a kisiskolások műsorával folytatódott. A május 23-i rendezvény keretében szervezték meg az idei magyar tehetségnapot is: ebből az alkalomból a tanintézet jutalomban részesítette mindazokat a növendékeket, akik valamely verseny megyei fordulóin jó eredményt értek el. A Fecskevirág néptánccsoport Gyermekjátékok című előadása zárta az ünnepséget.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria