Megdöbbentő döntés: New Yorkban a születésig legális lesz az abortusz

Kitekintő – 2019. január 24., csütörtök | 8:06

Andrew M. Cuomo, New York kormányzója január 23-án bejelentette, hogy a képviselőház elfogadta a Reproduktív Egészségügyi Törvényt. Ennek értelmében az anyák egészen a születés pillanatáig eldönthetik, hogy megszülik vagy abortálják gyermeküket.

Január 22-én, kedden életbe lépett az a törvényjavaslat, amelynek értelmében New York államban egészen a születés pillanatáig lehet abortuszt végezni. A szomorú eseményt még meg is ünnepelik: a kegyetlen szabályozás „tiszteletére” több helyszín és épület rózsaszín díszkivilágítást kap.

A szóban forgó Reproduktív Egészségügyi Törvény (Reproductive Health Act) a korábbi rendelkezés helyébe lép, amely az abortuszt a 24. hétig engedélyezte, és úgy fogalmazott, „minden állapotos egyénnek alapvető joga van ahhoz, hogy a terhességet válassza, és életet adjon egy gyermeknek, vagy az abortuszt válassza”.

Korábban New York államban a terhesség 24. hetéig dönthetett az anya szabadon arról, megtartja-e gyermekét. Ezen kívül csak az anya életének megmentése érdekében és büntetőjogi felelősségre vonás terhe mellett lehetett megszakítani a terhességet. A mostani törvény is fenntartja a 24 hetes korlátot – olvasható a CNN portálján –, ám most már lehetőség van arra, hogy az anya bármikor, a büntetőjogi felelősségre vonás veszélye nélkül dönthessen az abortálásról, ha a baba nem életképes, nem élné túl a szülést, illetve ha az anya élete vagy egészsége veszélybe kerül. A törvény ezen kívül lehetővé teszi, hogy ne csak orvosok, hanem más egészségügyi szakemberek (szülésznő, asszisztens) is elvégezhessék a beavatkozást.

New York állam kormányzója a bejelentés kapcsán kifejtette, véleménye szerint a döntés a progresszív értékek történelmi győzelmét jelenti. Korábbi beszédében annak a kezdeményezésének is hangot adott, hogy foglalják bele az alkotmány szövegébe is az abortuszhoz való jogot.

Az új törvény azt is előírja, hogy a munkaadók által biztosított egészségbiztosításoknak kötelezően vállalniuk kell az abortusz finanszírozását, valamint az orvos jogává nyilvánítja a döntést, hogy az anya egészségének érdekében mikor ítéli elkerülhetetlennek az abortuszt.

„Ez a törvény egyáltalán nem radikális, az abortuszról szóló döntés mélységesen személyes kérdés” – fogalmazott újságíróknak Liz Krueger, New York állam demokrata párti szenátora, aki a törvényjavaslat egyik előterjesztője volt. Hozzáfűzte még, hogy e törvény elfogadására szerinte „nem kellett volna ilyen sokáig várni”.

A törvény elfogadása elemzők szerint jelképes időpontban történt: ezen a héten van ugyanis a 46. évfordulója annak a „Roe v.[ersus] Wade-döntésként” ismertté vált legfelsőbb bírósági határozatnak, amely az Egyesült Államokban lehetővé tette az abortuszt.

New York állam katolikus püspökei nyilatkozatot adtak ki a törvény életbe lépésének napján, január 22-én.

A püspökök úgy fogalmaztak, a törvény elfogadása „szomorú fejezete” az állam történetének. „A szenátorok és a képviselők közül, akik megszavazták ezt az abortuszról szóló törvényt, maguk is anyák, akik egykor érezték, ahogy a gyermekük mozog, forgolódik és rúg a hasukban, és örültek a terhességük előrehaladásának. Sokan mások, ahogy maga a kormányzó is, apák, akik fogták a párjuk kezét, miközben nézték az ultrahangfelvételt, figyelték a gyermekük mozgását és gyönyörködtek a szívverésének hangjában – olvasható a nyilatkozatban. – E tisztségviselők közül többen maguk sem tökéletes körülmények között jöttek világra – szegénység, egészségügyi problémák, fogyatékosság, széthullott családok. Mindannyian legyőzték ezeket a körülményeket, és vezető szerepet töltenek be államunkban, mert szüleik úgy döntöttek, életet adnak nekik.

Köszönetet mondunk mindenkinek, aki társunk volt a 12 éves küzdelemben, hogy megakadályozzuk ezt a szörnyű politikát, és minden életvédő New York-inak, akik hallatták hangjukat ennek érdekében. Imádkozzunk, hogy mindazok szíve megtérjen, akik ünneplik államunk történetének ezt a tragikus pillanatát. És különösen is imádkozunk az elveszett életekért, valamint az államunkban élő nőkért, akik kevésbé vannak biztonságban e törvény értelmében.”

Forrás: Családháló, MTI

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria