A 75 évvel ezelőtt a püspöki palotát ért bombatámadás áldozataira emlékeztek Szatmárnémetiben

Külhoni – 2019. szeptember 18., szerda | 12:26

A szatmárnémeti püspöki palota kapualjában elhelyezett emléktáblánál imádkoztak a 75 évvel ezelőtti bombázásokban elhunytak lelkéért szeptember 16-án, hétfőn.

A második világháborúban Szatmárnémeti csaknem megsemmisült a szovjet bombázások során. Alig maradt ép ház, majdnem minden család érintett volt a tragédiában.

75 évvel az események után a Szatmári Egyházmegye az áldozatokért szóló imára hívta a közösséget szeptember 16-án délre a püspöki palota kapualjában elhelyezett emléktáblához.

Schönberger Jenő püspök vezetésével együtt elimádkozták az Úrangyalát. A háború eseményeit felidézve a főpásztor elmondta: a püspöki palotát is bombatalálat érte, melynek során az óvóhelyen tartózkodó huszonkét személyből egy híján mindannyian életüket vesztették. Az ott elhunytak neve olvasható azon a táblán, amelynél koszorúkat és mécseseket helyeztek el, imádkozva minden szatmári áldozatért.

„Fájdalmas és szomorú, ami történt. Amikor ezt az emléktáblát megkoszorúzzuk, mindazok előtt fejet hajtunk, akik a második világháború áldozatai voltak. És ez nemcsak a háború kezdete és vége közötti áldozatokra értendő, hanem azokra is, akik sok évvel utána, valahol a Szovjetunióban lelték halálukat a háború miatt. A Jóisten fizessen meg nekik végtelen irgalmasságával először is bocsánattal, majd örök élettel” – fogalmazott Schönberger Jenő püspök.

A megemlékezés végén a részvevők közül többen megosztották gondolataikat. Voltak, akik maguk is átélték a borzalmakat, rokonaik nevét fedezték fel a táblán, emlékeztek a bombázások utáni állapotokra. Elhangzott: a fiatalok ma nem tudhatják, miről szól egy háború, milyen szörnyűségekkel jár, és nemcsak az erőszak, de az éhezés is mennyire megpróbálja háború alatt az embert. „Isten adja, hogy ne is tudják meg soha, miről szól valójában egy háború.”

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria