Megépült az MMSZ legszegényebb falvak orvosi ellátásának hátterét adó központja

Hazai – 2023. november 30., csütörtök | 20:10

Alig egy év alatt felépült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programjának keretében a szervezet új egészségügyi és logisztikai központjának épülete. Az átadást megelőző helyszíni bejárásra november 28-án került sor.

3600 tasak gyógyszer óránként, 200 laborminta elemzése műszakonként, 500 kép egyetlen vizeletmintáról – ezzel a kapacitással működhet majd a Máltai Szeretetszolgálat nemrég elkészült bicskei Egészségügyi és Logisztikai Központja.

Az 1700 négyzetméteres épületben rendkívül modern eszközökkel felszerelt orvosi laboratórium és személyre szabott gyógyszerellátási központ található, valamint innen koordinálják a felzárkózó településeken zajló telemedicinális orvosi ellátásokat is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi vezetői, valamint Bálint Istvánné Andrea, Bicske polgármestere, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Nemcsok Dénes európai uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár és Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos november 28-án helyszíni bejáráson tekintették meg a központot.

Az EU-s támogatásból létesült épületben helyet kapott egy személyre szabott gyógyszerellátási központ, az egészségfejlesztési programokhoz kapcsolódó orvosi laboratórium, de a telemedicinális orvosi ellátást és a gyermekszemészeti szűrővizsgálatokat is magában foglaló program koordinálásához szükséges egészségügyi irodai és logisztikai háttér is ide költözik.

Az eseményen megjelenteknek Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke „hihetetlen minőséget képviselő, 22. századi eszközökkel berendezett épület”-ként írta le a létesítményt. „Ami itt történik, az azt szolgálja, hogy nem adunk se receptet, se beutalót” – összegezte a működést, utalva arra, hogy a program a legszegényebb településeken élők számára, mozgó egészségügyi központok helybe juttatásával teszi elérhetővé az egészségügyi ellátásokat.

A helyben levett mintákat a bicskei laborban elemzik ki, illetve a telemedicinális rendeléseken dolgozó orvos által felírt gyógyszereket is itt, névre szóló tasakokban állítják össze. „Valami olyasmit alkottunk, ami hasonló innováció a magyar egészségügyben, mint a hajléktalan emberek tüdőszűrő programja volt annak idején” – tette hozzá.

A személyre szabott gyógyszerellátást biztosító központban javarészt robotok végzik majd a munkát, a gyógyszerészek egy vezérlőn keresztül irányítják a folyamatot. A többlépcsős rendszerben óránként 3600 névre szóló, napszakoknak megfelelően tasakolt gyógyszeradagot tudnak összeállítani, szigorú ellenőrzés mellett.

Az épület laboratóriumi szárnyában létesült kémiai labor négy automatával rendelkezik (kémiai automata, vérkép-automata, immunkémiai automata, vizeletautomata – utóbbi 500 képet készít minden egyes mintáról), ezekkel egy műszakban 200 mintát tudnak kielemezni. De található itt szerológiai labor (többek között fertőzöttségek kimutatására), mikrobiológiai labor (kórokozók kiszűrésére, szintén a legmodernebb eszközökkel) és molekuláris labor (kórokozók örökítőanyagának kimutatására) is.

A telemedicina szolgáltatáson alapuló hibrid orvosi ellátást kiszolgáló járművek telephelye és logisztikai háttere is a bicskei létesítményben található. Innen indulnak reggelente a járművek, köztük a Mobil Egészségügyi Központok, illetve a hasonló felszereltségű gépkocsik, továbbá a gyermekszemészeti szűréseket végző járművek is.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria