Megerősítették elöljárói szolgálatában Mihályi Jeromos tihanyi perjelt

Megszentelt élet – 2021. január 27., szerda | 20:36

A Tihanyi Bencés Apátság szerzetesközössége vizitáción vett részt január 25. és 27. között Hortobágyi Cirill főapát, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja, Vízi Elemér SJ tartományfőnök és Orosz Lóránt OFM, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely igazgatójának vezetésével.

A Magyar Bencés Kongregáció monostoraiban a konstitúció szerint négyévente tartanak vizitációt, amelyen a prézes apát és a helyi közösség által felkért szerzetesek mindegyik helyi szerzetes meghallgatása és az adott monostor mindennapjaiban való részvétel alapján testvéri segítséget, reflexiót nyújtanak a monostor közösségének életéhez, a jövő tervezéséhez, az erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek feltérképezéséhez, a folyamatos lelki megújuláshoz, az isten- és emberszolgálatban való növekedéshez.

Hortobágyi Cirill főapát, Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök és Orosz Lóránt kegyhelyigazgató január 27-én konventgyűlésen osztották meg pozitív tapasztalataikat a közösség tagjaival az elöljárót, valamint a közösség lelki életét, lelkipásztori tevékenységét,  biztató lelki, szellemi és fizikai gyarapodását illetően.

A vizitáció után a Tihanyi Bencés Apátság közössége hat esztendőre megerősítette elöljárói tisztségében az 1986-ban született Mihályi Norbert Jeromos konventuális perjelt, aki 2018-ban vette át ezt a szolgálatot Korzenszky Richárd atyától, a monostor rendszerváltás utáni újjáalapítójától.

*

A Tihanyi Bencés Apátságot 1055-ben alapította I. András király. Az uralkodót 1060-ban helyzeték örök nyugalomra a monostori templom mögötti királyi kriptában (mai állapotában altemplom).

A történelem során többször el kellett hagyniuk a szerzeteseknek az apátságot: a török időkben, a II. József-féle feloszlatáskor és végül 1950 őszén, a szerzetesrendek betiltásakor.

1990-ben térhettek vissza a bencések – immár harmadszorra – Tihanyba. 2012-től a Magyar Bencés Kongregáció önálló monostoraként, perjelségként működik az apátság.

A közösség ma tizenkét főből áll: kilenc örökfogadalmas szerzetesből és három növendékből. A közösség legfiatalabb tagja 25 esztendős, a legidősebb pedig 89. Az idősek is jó egészségnek örvendenek.

A szerzetesközösség naponta ötször gyűlik össze közös imádságra: a zsolozsmára és a konventmisére. Ellátják Tihany és a környékbeli települések (Balatonfüred-Kerektemplom, Balatonszőlős, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Fövenyes, Balatonakali) lelkipásztori szolgálatát, továbbá segítenek más plébániákon is a Balaton-felvidéken. A fenntartásukban működő tihanyi bencés általános iskolában hittant és történelmet tanítanak. Az apátsági múzeumot gondozzák: az állandó kiállítást és az időszaki kiállításokat a galériában. Vendégfogadással, lelkigyakorlatok vezetésével, személyes lelkigondozással, gyóntatással foglalkoznak. A tihanyi Belső-tó partján fekvő 7 hektáros földterületükön levendulát és gyógynövényeket termesztenek, kézműves termékeket készítenek, gyertyát öntenek, idegenvezetéseket tartanak. Sokféle kulturális, lelkiségi és gasztronómiai programot szerveznek egész évben a turistáknak, zarándokoknak.

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Pados Adrián; Pazirik Kft.; Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Lambert Attila