Megható képeken a kisvárdai integrált szolgáltató központ lakóinak klubnapja

Hazai – 2021. július 30., péntek | 9:45

A Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ Kisvárdán két telephelyen is nappali ellátást kínál idősek és demens személyek számára. A két helyszín ellátottjai és az intézményben dolgozó gondozók minden évben egyszer közös klubnapon vehetnek részt. Idén július 27-én élhették át a közösséggé válás erejét és örömét.

A Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ Idősek és Demens Betegek Nappali Ellátása egyesített klubnapjára hatvanan látogattak el: jelen volt a fenntartó képviseletében Bodnár-Szabó Ildikó, a Nyíregyházi Egyházmegye Szociális Irodájának irodavezetője; az intézmény vezetője, Zám Zsuzsanna, továbbá az intézmény lelkivezetői, Halinda Gyula és Demkó István.

A játék, beszélgetés, ima és tánc mellett közös étkezéssel telt a délelőtt, melynek során a két klub működésébe is bepillanthattak az ellátottak.

Nagy Zsuzsanna, a két telephely szakmai vezetője az esemény előzményeiről elmondta: már másfél hónappal ezelőtt elkezdték szervezni e klubnapot, hiszen az időpont egyeztetésén túl a saját gyártású játékkellékek, a táncbemutató előkészítése is sok szervezést igényelt, s egy ilyen rendezvénynél figyelembe kell venni az ellátottak életkorát, mozgáskorlátozottságát, az időjárást is.

A gondozottak is készültek az eseményre: az elmúlt hónapok kedvelt közösségi kihívásába kapcsolódva gyakorolták a tánclépéseket a Jerusalema örömtánchoz – ezzel kedveskedtek a vendégeknek, és szabadították fel a feszültséget, mely az utóbbi időben olyannyira nyomasztotta az intézmény idős ellátottjait és az ott dolgozó gondozókat egyaránt.

*

A Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ szociális ellátórendszere egy éve működik a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában.

Az időseket és demens betegeket ellátó intézményegységekben naponta tartanak foglalkozásokat, hetente egyszer klubnapot, emellett a munkatársak olykor hajat vágnak, manikűröznek, mosnak, fürdetnek, csekket fizetnek be: mindenben segítik az időseket reggel fél nyolctól délután négy óráig.

Nagy Zsuzsanna szakmai vezető szerint a legnagyobb igény a személyes törődésre és a közös főzésre, étkezésre mutatkozik az ellátottak körében.

Az ellátottak és a hozzátartozók is hálásak mindazért, amit itt kaphatnak.

A munkatársaktól nagy fokú odafigyelést és türelmet kíván ez a fajta szociális szolgáltatás. „Csak szívvel-lélekkel lehet csinálni” – fogalmazott a szakmai vezető.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria