Megjelent a Vigilia májusi száma

Kultúra – 2022. május 15., vasárnap | 15:09

A Vigilia ez évi ötödik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Február 24. emlékezetes dátum lett Európában, de elsősorban az Ukrajnában élő emberek számára. Ezen a napon kezdte meg hadműveleteit Oroszország Ukrajnában. Kárpátalján is sokként ért mindenkit a háború híre. Egy nappal korábban még az volt az aggodalom tárgya, hogy feljebb mehet az üzemanyagok ára Ukrajnában, másnapra már egészen más foglalkoztatta az embereket. Sokakat elfogott a bénultság, csöndben meredtek a képernyőre, míg a televízió ontotta magából a híreket a bombázásokról, rakétatámadásokról. Mintha megállt volna az idő. Aztán az első sokk elmúltával az előző ellentétébe, az azonnali cselekvés vágyába csapott át a hangulat. (…) Hálásak vagyunk a bennünket segítő embereknek, és azt kérjük anyaországi testvéreinktől, hogy továbbra se feledkezzenek el rólunk, és imádságaikba is foglaljanak bennünket: hadd segíthessük továbbra is a reánk bízottakat” – írja Iván Gábor nevetlenfalui és tiszabökényi görögkatolikus áldozópap a szám élén olvasható, Kárpátalja és a háború című írásában. Patsch Ferenc Változik a világrend? címmel közöl tanulmányt az orosz–ukrán háború teológiai, politikai és gazdasági következményeiről.

A „Klímaválság és ökoteológia” című összeállításban Hetesi Zsolt: Az éghajlati rendszer emberi eredetű változása, Nobilis Márió: Minden mindennel. Kereszténynek lenni a Laudato si’ után és Ágoston-Kostyál Csilla: „Hogy lehetnék jó gazda, ha nem tudom megóvni a földem?” Klímaszorongás, öko-gyász és megküzdés című tanulmánya szerepel. A témához kapcsolódik A Vigilia beszélgetése rovatban Görföl Tibor interjúja John Chryssavgisszal és az Egyház a világban Barta István: Katolikus teremtésvédelmi szervezetek Magyarországon és a világban című írása.

Az Esszék rovatban Kereszty Rókus mutatja be Flannery O’Connort, akitől Az egyház és a szépíró című esszéjét olvashatjuk. A Napjaink rovatban Gájer László és Kiss Didák: A gyermek- és ifjúságvédelem, illetve a sérülékeny felnőttek védelmének helyzete a Magyar Katolikus Egyházban, Béatrice Guillon: Abúzusok áldozatai az egyházban. A sebezhetőség, a felelősség és a gyógyulás teológiája, valamint Mátyus Norbert: Dante ma. A 2021-es Dante-emlékév tanulságai című írása szerepel.

A folyóirat szépirodalmi részében Zalán Tibor, Halmai Tamás, Szöllősi Mátyás, Horváth Florencia, Gyukics Gábor, Petőcz András, Ughy Szabina, Ayhan Gökhan és Czigány György versei, Halasi Zoltán prózája és Szávai Dorottya: „A pórusait látni”. A Pilinszky-líra minoritáspoétikái című tanulmánya olvasható.

A Kritika rovatban Zalán Márk elemzi Enyedi Ildikó: A feleségem története című filmjét, a Szemle rovatban pedig Pavel Baszinszkij: Szökés a paradicsomból. Lev Tolsztoj élete és futása, Czigány György: Kilencven. Válogatott versek, Beck András: Eljutni A-tól B-ig és vissza, Vető Miklós: Isten és ember. Filozófiai tanulmányok, Gerhard Lohfink – Ludwig Weimer: Mária, Izrael leánya. A szeplőtelen fogantatás új megközelítése, Somorjai Ádám OSB: Az amerikai levéltárak titkai. Válogatott írások Mindszenty bíborosról című könyvéről találunk ismertetőket.

A Vigilia megújult honlapján részletek olvashatók a legújabb szám néhány írásából.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria