Megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Kitekintő – 2019. május 21., kedd | 13:36

A hagyományos és látványos megnyitóünnepséggel május 17-én, pénteken az esti órákban megkezdődött a 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklat a franciaországi Lourdes-ban. A rendezvényen közel tizenötezer katona és civil vesz részt számos országból; hazánkból közel kétszáz zarándok érkezett az eseményre.

A 61. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot megtisztelte jelenlétével Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. A háromnapos rendezvényen Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága kibervédelmi szemlélője, valamint Posgay András alezredes, Magyarország párizsi véderő-, katonai és légügyi attaséja is részt vett.

Az idei zarándoklat megnyitóját ezúttal is a hatalmas, több mint tizenötezer ember befogadására alkalmas föld alatti X. Szent Piusz-bazilikában tartották. A rendezvényt a francia tábori püspök nyitotta meg hivatalosan; a Ferenc pápa által küldött lámpásról meggyújtotta a zarándoklat gyertyáját, majd felolvasták a Szentatya ez alkalomra írt üzenetét.

A magyar zarándokok kora reggel magyar nyelvű szentmisén vettek részt a lourdes-i szentélyek területén található jelenések barlangjában.

„Imádkozzunk azokért, akiket elhoztunk magunkkal a szívünkben, akik odahaza vannak.” Elsősorban az élőkért, de azokért is, akik „a szeretteink, de már nem lehetnek közöttünk, és abban bízunk, hogy egy másik dimenzióból figyelemmel vannak irántunk” – mondta Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

A szentmisét követően a magyar zarándokok a hagyományokhoz híven gyertyát gyújtottak a Magyar Honvédség katonáiért.

Berta Tibor ezredes hangsúlyozta: ez a láng mindazokért ég, akik a Magyar Honvédség keretében szolgálnak az ország határain belül és külföldön; akik a honvédelem ügyéért tették fel életüket. A gyertyát Benkő Tibor honvédelmi miniszter gyújtotta meg.

*

A francia–spanyol határ közelében, a Pireneusok vonulatai között fekvő Lourdes a katolikus hívők egyik legismertebb kegyhelye. Eredete 1858-ig nyúlik vissza, amikor a település melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Soubirous Bernadettnek tizennyolc alkalommal jelent meg Szűz Mária. A barlangban található forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak; már a 19. században is tízezrek látogatták évente.

A katonai zarándoklatok 1958-ban kezdődtek meg – magyar katonák először 1991-ben vettek részt a nemzetközi rendezvényen, hivatalosan pedig 1994 óta képviselteti magát a Magyar Honvédség a minden év májusában megtartott zarándoklaton.

Az idei zarándoklat mottója a Zsoltárok könyvéből vett idézet, a 34. zsoltár 15. verse: „Keresd a békét, és azt kövesd!”

Idén közel kétszáz zarándok érkezett Magyarországról Lourdes-ba. Többségük katona, akik a Magyar Honvédség számos alakulatában szolgálnak, illetve az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, valamint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei. Mellettük önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékosok, nyugállományú katonák, hagyományőrzők is érkeztek a délnyugat-franciaországi kisvárosba.

A zarándokokat ezúttal a tatai helyőrségi zenekar kísérte el Lourdes-ba.

Forrás és fotó: Szűcs László/Honvédelem.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria