Megkezdődött az oladi Batthyány-templom külső párkányzatának felújítása

Hazai – 2022. január 21., péntek | 9:44

Állami támogatásból újul meg a Szombathely Olad városrészében álló, Batthyány-Strattmann László emlékére és a Fatimai Szűz Mária tiszteletére emelt templom külső párkányzata. A tervek szerint a munkálatok májusig befejeződnek – számoltak be minderről sajtótájékoztatón, január 18-án.

220 éves az oladi Batthyány-templom. Bár avatatlan szemnek nem látszik, az időjárás látható nyomokat hagyott az épületen, elsősorban a külső faszerkezeten.

Gaál Sándor plébános a töredezett, néhány helyen már lyukas párkányzatra hívta fel a figyelmet, amely annak ellenére került rossz állapotba, hogy háromévente állagmegóvó festést hajtottak végre. Mindez azonban nemcsak költséges, hanem időigényes is volt, és speciális gépeket igényelt – ismertette a szombathely-oladi egyházközség plébánosa.

A kormány 15 millió forinttal támogatja a felújítást, amely már meg is kezdődött – mondta a szombathelyi sajtótájékoztatón Gaál Sándor.

Ahogy más templomok, úgy az oladi templom sem csak a hívő, templomba járó emberek örömére szolgál. Olyan értékek, nemzeti kincsek ezek az épületek, amelyek megóvása, szépítése közös feladatunk – hangsúlyozta a plébános.

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője visszaemlékezett a húsz évvel ezelőtti építkezésre. Az Orbán-kormány 163 millió forinttal támogatta a beruházást, ezt kiegészítették a hívek adományai.

2002. szeptember 8-án szentelte fel a templomot Konkoly István megyéspüspök – ismertette Hende Csaba, aki, mint fogalmazott, tősgyökeres oladiként mindig fontosnak érezte a templom ügyét. Így volt ez az építésekor, és most is, amikor kérésére a kormány újabb támogatást adott, ezúttal a szükséges felújítási munkálatokra.

Borsföldi Bence a kivitelezést végző cég képviseletében arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy hosszú távú megoldást kerestek a probléma rendezésére. Így duplán fedik lemezekkel a párkányzatot, alá pedig műanyag eresz kerül.

A tervek szerint májusra fejezik be a munkát a kivitelezők. Ha az időjárás kedvezően alakul, akkor előbb végeznek a felújítással.

Az egykori, 1796-ban épült régi falusi templomépület az 1980-as évekre a közösség méretéhez képest olyan kicsinek bizonyult, hogy rendszeresen ki kellett hangosítani a szentmiséket a templom előtti parkban álló híveknek. Az ekkortájt növekedésnek indult lakótelep híveivel együtt sokáig az Oladi Művelődési Központ színháztermét vették igénybe a szertartásokhoz.

A város 1999-ben egy 5800 négyzetméteres területet adományozott az egyháznak. Az alapkőletételre ugyanabban az évben, szeptember 12-én került sor. A templom Németh István tervei szerint épült (halála után a tervező hamvait is a templomban helyezték el.) A felszentelésre több ezer hívő jelenlétében 2002. szeptember 8-án került sor. A Máriát és a fatimai gyermekeket ábrázoló, 22 négyzetméteres, oltárképként is funkcionáló színes ablaküveg Dancs Jeanette munkája. Az épület alapterülete 1427 négyzetméter, a belső tér 1500 személy befogadására alkalmas és 650 ülőhely található benne. A torony 45 méter magasra emelkedik.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria