Megkezdődött a Háló tábor Vépen

2018. augusztus 1. szerda 14:25

Július 30. és augusztus 5. között a Vas megyei Vépen rendezi nyári táborát a Háló közösség, mely egy katolikus civil kezdeményezés. A tábor résztvevőinek Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Háló 17. alkalommal hirdette meg táborát, melyre a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek résztvevők, fiatalok és idősek egyaránt – mondta el Szeibert András táborvezető, a Háló vezetőségi tagja.

A tábor idei mottója, amely köré az egyhetes programot szervezték: „Harmóniában a teremtéssel”. Ezekben a napokban többek között arra keresik a választ, hogy az ember mit tehet az Isten alkotta világ megőrzéséért.

A középpontban Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája áll, melyből két dolgot emelt ki Szeibert András. Az egyik a párbeszéd, amelyben nemcsak az Egyháznak, hanem az egyes embernek is szerepe és felelőssége van – fel kell hívnia bizonyos dolgokra a figyelmet, és így párbeszédet indítania. A másik fontos dolog az ökológiai megtérés, amelynek egyik fontos lépcsője a lélekben való megtérés.

A felnőtteket előadások, a fiatalokat korosztályuknak szóló programok várják ezekben a napokban. A délutáni és esti órákban közös, minden korosztályhoz szóló, tartalmas időtöltést kínálnak a szervezők táncházzal, énekléssel, színdarab-bemutatóval.

A programsorozat Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, korábbi miniszter előadásával vette kezdetét.

Ezt követően Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét. Szentbeszédében kiemelte: A szülők felelőssége, hogy az élet titkához, a teremtő forráshoz, Istenhez vezessék gyermekeiket. Sok mindent, amit a szülő nem tud egy gyermek szívében elvégezni, azt Isten megteszi. Szükségünk van arra, hogy a teremtő Isten fényébe fordítsuk lelkünket. Csak így lesz lehetőségünk megsejteni Isten harmóniáját és megtanulni aszerint élni.

Az embernek akkor van jövője, ha megsejti ezt a harmóniát és eszerint él – mondta a főpásztor. – Ha szembe megy velük, akkor elpusztul. A mai ember nem nagyon akar erre a törvényre hallgatni, öntörvényűen akar élni.

Isten gyönyörű rendet rejtett el a világban, ami nem más, mint a szeretet. Ez maga az Isten, aki örök szeretet. Ez a világ alaptörvénye. Az ember arra született, hogy megtanuljon szeretni. Harmóniában élni a teremtéssel elsősorban ezt jelenti: tudok és akarok szeretni, önátadásban élek – hangsúlyozta Székely János.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
remenyunk-oka-isten-igazmondo-es-huseges-udvardy-gyorgy-kalocsai-szekesegyhaz-bucsujan
Reményünk oka: Isten igazmondó és hűséges – Udvardy György a kalocsai székesegyház búcsúján

Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke főcelebrálásával mutattak be ünnepi, búcsúi szentmisét augusztus 15-én a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

2018. augusztus 16. csütörtök
ferenc-papa-isten-teljes-embert-akarja-megmenteni
Ferenc pápa: Isten a teljes embert akarja megmenteni

Nagyboldogasszony főünnepén délben Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájának ablakából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel és zarándokokkal.

2018. augusztus 16. csütörtök