Megkezdődött a tatabányai katolikus gimnázium építése

Hazai – 2019. szeptember 21., szombat | 13:24

A munkaterület átadásával megkezdődött Tatabányán egy 12 osztályos katolikus gimnázium felépítése, amelyhez felhasználják a 119 éves egykori bányakórház épületét. A hírről a Székesfehérvári Egyházmegye tájékoztatta az MTI-t szeptember 17-én.

Dózsa István vagyonkezelő elmondta, az egyházmegye a „Modern városok” programban 3,6 milliárd forintot kapott a beruházásra. Az összegből első ütemként a kulcsrakész középiskolai főépület, valamint a szerkezetkész tornacsarnok készülhet el. A tornaterem befejezésére, valamint a külső környezet rendezésére, parkoló- és kerítésépítésre, az udvar kialakítására további 2,2 milliárd forintra lenne szükség. Az egyházmegye az összeg biztosítására további forrásigényt nyújtott be a kormányhoz.

A leromlott állagú ingatlant 2016 őszén kapta meg a Katolikus Egyház. A területen a nem hasznosítható épületeket már elbontották, de eredeti állapotába állítják vissza a kórház helyi védettséget élvező homlokzatát.

A beruházás első üteme várhatóan 14 hónap alatt készül el. A főépületben 12 osztályos gimnáziumot alakítanak ki kápolnával, szaktantermekkel, csoporttermekkel, könyvtárral, laborokkal, informatikai helyiségekkel, az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A gimnázium 2021-ben fogadhatja az első tanulókat; a Tatabányán már működő katolikus óvodához és általános iskolához csatlakozik a középfokú oktatási intézmény. A Szent Erzsébet Óvodában 170 gyermeket nevelnek, a Szent Margit Általános Iskolában 272 diák tanul. Idén szeptemberben elindult a kilencedikes gimnáziumi osztály a Botond utcai iskolaépületben. A gimnázium épületében felmenő rendszerben nyolc év alatt 12 osztályban 400 fiatalra számítanak.

* * *

A bányakórházat a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat építette 1900-ban, ez a Komárom-Esztergom megyei megyeszékhely egyik legrégibb középülete. A városközpontban található ingatlan harminc évig üresen állt, korábbi tulajdonosa, a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, közben pedig az épület teljesen leromlott, életveszélyessé vált.

A tatabányai Óváros régi arculatának helyreállításán folyamatosan dolgoznak, ehhez kapcsolódik a bányakórház megújulása is. Korábban megújult a színház, a volt községháza, a környék közparkjai, és korhű állapotába állítják vissza a kaszinót, szintén kormánytámogatással.

Forrás: MTI

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria