Megnyílik a Castel Gandolfó-i Apostoli Palota a látogatók előtt

Kitekintő – 2015. szeptember 3., csütörtök | 12:55

Szeptember 12-től múzeumként működik és látogathatóvá válik a pápák nyári rezidenciája Castel Gandolfóban – adja hírül a Vatikáni Rádió.

Egy napijeggyel megtekinthető lesz a Vatikáni Múzeum, a Sixtus-kápolna és a Pápai Villák. Minden szombaton a vatikáni vasútállomásról kisvonattal, közvetlen járattal lehet majd eljutni Castel Gandolfóba – ezt a vasútvonalat csak különleges alkalmakkor vették igénybe eddig.

A pápák nyári rezidenciájának új felhasználásáról Sandro Barbagallo, a Vatikáni Múzeum történeti gyűjteményének kurátora tájékoztatta az Avvenire olasz katolikus napilapot. „A látogató bizonyos értelemben átélheti a pápaság ötszáz évét az arcképeken, az öltözeteken és a pápák ereklyéin keresztül, II. Gyulától Ferenc pápáig” – fogalmazott.


A Castel Gandolfó-i múzeum hivatalos megnyitójára szeptember 11-én kerül sor, amikor a vatikáni vasútállomásról gőzvonat indul a Pápai Villák felé a média képviselőivel. Az alkalomra egy szimbolikus értéket hordozó vasúti kocsit használnak majd, amellyel XXIII. János utazott Loretóba. A „jó pápa” 1962. október 4-én ezen útja alkalmával ajánlotta Szűz Mária és Assisi Szent Ferenc oltalmába a II. vatikáni zsinatot, amely néhány nappal később kezdődött.


A kurátor elmondta, hogy a látogatók mit csodálhatnak majd meg Castel Gandolfóban. A palota első emeletén hat teremben megtekinthetik a pápaság elmúlt 500 éve során szolgáló 51 egyházfő portréját. A kiállításon továbbá liturgikus öltözetek, egyenruhák és IX. Piusz a múzeum megnyitása alkalmából restaurált hordszéke, illetve a római Apostoli Palota konzisztóriumi termében nyolcvan évig használt csodálatos trón is látható lesz. A palota belső udvarán áll majd az a BMW, amelyet II. János Pál használt Castel Gandolfóban nyári útjai során.

A palotamúzeumban kijelölt turistaútvonal különleges kilátóponttal zárul: a látogatók kitekinthetnek arról a balkonról, ahol a pápák az Úrangyala imádság alkalmával megjelentek. Így ugyanabból a látószögből nézhetnek a térre és a városkára, mint korábban a Szentatyák. Különösen lenyűgöző kilátás nyílik a palota tóra néző ablakaiból.


A pápák nyári rezidenciájának múzeummá alakítása nem akadályozza meg Ferenc pápát és XVI. Benedeket abban, hogy ha szándékukban áll, a palotában tartózkodjanak – a múzeumi rész nem terjed ki a pápák magánlakosztályára és fogadóhelyiségeire. XVI. Benedek emeritus pápa ezen a nyáron három hetet töltött Castel Gandolfóban. 

Sandro Barbagallo kurátor emlékeztett, hogy Ferenc pápa nem egyedülálló a pápaság történetében abból a szempontból, hogy nem töltötte nyári szabadságát Castel Gandolfóban. Sok egyházfő nem látogatott ki a nyári rezidenciára. XIV. Benedek és XIII. Kelemen gyakran igénybe vették, VI. Piusz huszonöt éven át egyszer sem járt a palotában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria