Megnyílt a Korda Könyvkiadó elektronikus archívuma

Kultúra – 2020. október 3., szombat | 19:23

A Korda Könyvkiadó és a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár együttműködésével megnyílt a Korda Archívum a www.korda.ppek.hu címen. Az Archívum ingyenesen használható. Göcsei Rita JSC és Felsővályi Ákos, a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár munkatársa tájékoztatását olvashatják.

A Korda Archívum a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár alkönyvtáraként érhető el, és a Korda Kiadó és Nyomda 1950-ig megjelent könyveit tartalmazza.

A Bíró Xavér Ferenc szent életű jezsuita által alapított Korda Könyvkiadót a Jézus Szíve Népleányai Társasága (mai nevén Jézus Szíve Társaság) működtette. Az egyik legjelentősebb könyvkiadó vállalat volt a két világháború között, amikor a magyar katolikus élet megújhodását élte. Az 1919-es alapításától 1950-ig, a szerzetesrendek feloszlatásáig számos lelkiségi, a családot és az ifjúságot segítő kiadványt készített saját nyomdájában, és terjesztett az ország sok helyén működő boltjaiban. Ezt a páratlan könyvállományt most közkinccsé teszik, mindenki böngészheti és olvashatja a köteteket.

Az Archívumban a könyvek többféle kategória – szerzők, megjelenési év, cím, kategória, kulcsszó – szerint is kereshetők. Az egyes könyvekre kattintva a könyv borítója és egy rövid tájékoztató jelenik meg. A borítóra kattintva pedig elérjük a teljes könyvet, minden oldalát, hasonmás változatban, ahogy nyomtatásban megjelent. Ezt az elektronikus fájlt az olvasó le is töltheti a számítógépére. A könyvhöz tartalomjegyzék tartozik, melynek fejezeteire kattintva a könyv a megfelelő oldalon nyílik ki. A könyv szövege kereshető, tehát könnyűszerrel megtalálhatunk egy-egy szót vagy kifejezést a szövegben.

A könyvek listáját kiegészíti a Korda Kiadó története, az Archívum használatának tudnivalói és annak jogi feltételei. Ez utóbbi lényege: az Archívum személyes és lelkipásztori célokra szabadon használható, kereskedelmi célokra viszont nem.

A Korda Archívum jelenleg 530 kötetet tartalmaz. Az állomány még nem teljes; folyamatosan bővül. Kérik a Kedves Olvasókat, hogy segítsék az állomány gyarapítását. Ezt a következőképpen tehetik meg:

1. Hívják fel a munkatársak figyelmét az 1950 előtt a Korda Kiadó által megjelentetett vagy a Korda Kiadó nyomdájában készült és az Archívumból hiányzó könyvekre, megadva a kötetek alapvető adatait (szerző, cím, megjelenési év, oldalszám stb.).

2. Adják kölcsön az ilyen, a tulajdonukban levő könyveket, melyeket aztán elektronikusan beolvasnak (károsodást nem okozva) és elhelyeznek az Archívumban. A köteteket természetesen visszaszolgáltatják.

A munkatársak kérik, vegyék fel a kapcsolatot a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárral, az afelsovalyi@gmail.com e-mail-címen. Várják nemcsak magánszemélyek jelentkezését, hanem könyvtárakét is. Az Archívum elkészítése során Kreschka Károly végezte a könyvek szkennelését, Pásztor Miklós pedig a honlap programozását. Az Archívummal kapcsolatos észrevételeiket, segítő szándékukat, kérik, a fenti e-mail-címen jelezzék.

* * *

A Korda Kiadó tevékenysége 1990-től újraindult. Az azóta megjelent könyveket a www.kordakiado.hu címen található webáruházban vagy a kiadó üzleteiben lehet megvásárolni. Az Archívumot nemcsak közvetlenül, hanem a webáruház honlapjáról, valamint a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárból (www.ppek.hu) is el lehet érni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria